Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Western gitaar

western gitaar

Een westerngitaar is een akoestische gitaar voorzien van stalen snaren. Deze gitaar heeft zes snaren, een klankkast en kan ook worden versterkt. De term ‘western’ is afkomstig vanuit de Western muziek, de Countrymuziek en de films die gaan over het Wilde Westen. De gitaar behoort dan ook tot de Amerikaanse cultuur, net als paarden en cowboyhoeden. Een iconisch instrument dat aanvankelijk alleen werd gemaakt in Amerika. Nog steeds komen veel westerngitaren van hoge kwaliteit uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. Amerikaanse merken als Gibson en Taylor zijn nog steeds ongekend populair onder liefhebbers van de western gitaar.

Westerngitaar voor diverse muziekstijlen

In de muziekgeschiedenis verdient de westerngitaar een prominente plaats. Dit instrument is vaak te horen in verschillende muziekstijlen zoals rock- en popmuziek. Maar ook als er folkmuziek wordt gespeeld, is de westerngitaar vaak van de partij. Onder soloartiesten zijn western gitaren ook erg geliefd, veel singer-songwriters begeleiden zichzelf graag met een westerngitaar. Door een plectrum te gebruiken kan de heldere klank extra worden versterkt, waarmee het typische geluid van de westerngitaar nog beter tot zijn recht komt.

Western gitaar kopen

Een western gitaar is aan te bevelen als je op zoek bent naar een gitaar met een frisse, heldere klank. Zeker als je houdt van popmuziek en/of blues, is dit een instrument dat absoluut bij je zal passen. In iedere prijsklasse vind je western gitaren met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Voor welke prijsklasse je wilt gaan, hangt af van je budget en wat je doel is met de western gitaar. Ben je een beginnende muzikant dan kun je in de prijsklasse tot honderd Euro al een prima gitaar kopen. Ben je al langer aan het spelen en wil je gaan voor stapje hoger, dan kun je tussen de honderd en vijfhonderd euro prima slagen. In deze categorie gitaren vind je ook veel western gitaren die voorzien zijn van een element, waarmee je het instrument ook versterkt kunt spelen. Boven de vijfhonderd euro vinden western gitaren van hoge kwaliteit. In deze prijsklasse vind je bijvoorbeeld ook gitaren die handgemaakt zijn. Bekende merken met prima western gitaren in hun assortiment zijn bijvoorbeeld Fender, Ibanez, Richwood en Stagg.

Houtsoorten western gitaar

Bij western gitaren is het bovenblad doorgaans gemaakt van sparrenhout. De reden hiervoor is dat deze houtsoort een mooie, heldere klank heeft. Deze klank past uitstekend bij een western gitaar. Ook cederhout wordt veel gebruikt bij western gitaren. Deze houtsoort is ook helder van klank, maar is wat warmer dan bijvoorbeeld sparrenhout. Voor de zijkant en achterkant worden vrijwel altijd tropische houtsoorten gebruikt. Denk hierbij aan mahonie of palissander. De houtsoort van het bovenblad heeft de meeste invloed op de klank van de gitaar, hiermee kun je als gitaarmerk bepalen welke klank je mee wilt geven aan een instrument.

Akoestische western gitaar versterken

Elektro akoestische gitaren zijn gitaren die standaard zijn voorzien van een element. Hierbij kun je de prachtige klanken van een western gitaar versterken, waardoor je bijvoorbeeld in een bandje kunt spelen. Iedere western gitaar kun je voorzien van een element, waarmee je het geluid kunt versterken. Ook als je een western gitaar koopt zonder element, kun je dit dus naderhand nog inbouwen. Ideaal als je bijvoorbeeld gestart bent met gitaarspelen en na verloop van tijd de behoefte krijgt om bijvoorbeeld mee te gaan spelen in een bandje. Voordeel van een semi akoestische gitaar is dat je flexibel bent, want ook zonder versterking kun je nog steeds prima spelen op je western gitaar. Zo speel je de ene avond voor vrienden bij een intiem etentje, de avond erna versterkt voor een volle zaal met je band. Je kunt er ook voor kiezen om thuis versterkt te oefenen, hierbij is het mogelijk om een koptelefoon te gebruiken of om de versterker zacht te zetten. Spelen met je koptelefoon op is hierbij een aanrader, hiermee beleef je de muziek optimaal, maar hoeven anderen hier geen last van te hebben.

Verschil tussen western gitaar en klassieke gitaar

Een western gitaar is bij uitstek geschikt om popmuziek en blues mee te spelen. Deze muziekstijlen zijn herkenbaar door de scherpe, heldere klanken. Dit past prima bij de western gitaar die door zijn stalen snaren en doorgaans sparrenhouten bovenblad precies dit geluid voortbrengt. Klassieke gitaren zijn beter geschikt voor klassieke muziek en ideaal om op te tokkelen. Een western gitaar is voorzien van stalen snaren, wat de eerste paar keren even wennen voor je vingers is. Na een aantal keer spelen zul je merken dat deze gevoeligheid minder wordt. De klassieke gitaar is voorzien van nylon snaren. Deze snaren zijn wat gemakkelijker in te drukken, waardoor deze snaren minder gevoelig zijn voor je handen. Een verschil met de klassieke gitaar is ook dat de hals van de western gitaar smaller is dan die van een klassieke gitaar. Voor welke gitaar jij wilt gaan, hangt af van de muziekstijlen die je erop wilt gaan spelen. Hou je van pop en blues, dan is een western gitaar het ideale instrument voor jou.

Afmetingen western gitaar

Voor kinderen vanaf vijf jaar is het al mogelijk om op een western gitaar te spelen. De 1 / 2 western gitaar leent zich hier uitstekend voor. De hals en de body zijn verkleind, waardoor kinderen prima kunnen spelen op dit formaat. Voor kinderen vanaf negen jaar is er de 3 / 4 gitaar prima geschikt. Overigens wordt dit formaat ook regelmatig gekocht door volwassenen, die klein van stuk zijn of deze gitaar willen gebruiken als reisgitaar. Dit formaat neem je namelijk gemakkelijk mee op reis, waardoor je op vakantie ook af en toe lekker even kunt spelen. Vanaf twaalf jaar kunnen kinderen starten op een formaat waar volwassenen op spelen. Bijvoorbeeld op een Fazley W50N akoestische western gitaar. Deze gitaar, naturel van kleur, is een bewijs dat kwaliteit best betaalbaar kan zijn. Dit is een prima gitaar met een prachtige klank. Het sparrenhouten bovenblad zorgt voor een heldere, frisse klank. Daarnaast is de klankkast gemaakt van lindehout. Deze gitaar is ideaal voor de beginnende gitarist, maar zeker ook voor de gevorderde. Met deze western gitaar is het mogelijk om verschillende muziekstijlen te spelen, zoals blues en popmuziek. Een gitaar met een prima afwerking, mooie uitstraling en een prachtig geluid.

Lees alles over kindergitaren

Accessoires voor de western gitaar

Als je net begint met gitaar spelen, is het fijn om direct te kunnen beschikken over handige accessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plectrum, waarmee je de snaren zuiverder kunt bespelen. Het voordeel van een plectrum is ook dat je niet met je vingers direct in aanraking komt met de stalen snaren. Een andere accessoire is de capo. Dit is een klem die je kunt gebruiken om de snaren hoger te laten klinken. Als je regelmatig je gitaar mee wilt nemen, is een gitaartas ook erg handig. Bijvoorbeeld als je op gitaarles gaat of als je in een bandje wilt spelen. Het verplaatsen van een gitaar is iets wat je zorgvuldig moet doen. Je wilt natuurlijk geen krassen op je gitaar. Een gitaartas is voorzien van beschermingsmateriaal, waardoor je gitaar altijd goed beschermd is.

Starten met een western gitaar

Als je houdt van pop- en bluesmuziek, dan is een western gitaar ideaal om mee te starten. Deze muziekstijlen kenmerken zich door heldere, zuivere klanken die horen bij een western gitaar. Om te starten zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een goede startersgitaar die je al kunt aanschaffen voor een bedrag onder de honderd euro. Ook kun je kiezen voor een startpakket, waarbij je ook direct de accessoires aanschaft die je waarschijnlijk in een later stadium ook zou kopen. Denk hierbij aan een gitaartas, een gitaarband en een capo. Het aanschaffen van een dergelijk startpakket, in combinatie met gitaarles en veel oefening, is de basis voor een goede muzikale start. Het is voor iedereen mogelijk om op een western gitaar te spelen. Voor kinderen en kleine volwassenen zijn er alternatieve afmetingen verkrijgbaar (1 / 2 en 3 / 4) en ook voor linkshandige mensen is er ook voldoende keuze op het gebied van linkshandige gitaren. Het direct starten met een semi akoestische westerngitaar heeft als voordeel dat je zowel akoestisch als versterkt kunt spelen. Je hoeft in een later stadium geen element meer in te bouwen en ook zonder versterking klinken deze gitaren prima.

Top 5 beste western gitaren

1. Áengus 41″ westerngitaar

Mooi, zwarte westerngitaar met een zeer heldere klank. Een instrument waar je met gemak pop, rock en blues op kunt spelen. De gitaar heeft een cutaway (uitsparing in de body waarmee je het instrument gemakkelijker kunt bespelen), waardoor je deze gitaar ook direct versterkt kunt spelen. Het bovenblad is gemaakt van sparrenhout, wat zorgt voor de prachtige klank van dit instrument. Voor de zijkant en achterkant is lindehout gebruikt wat het instrument qua klank nog beter in balans brengt. Prima westerngitaar.

2. Phoenix western 001 4/4 winered sun

Deze gitaar van Phoenix heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het bewijst maar weer eens dat je voor redelijk bedrag al een goede gitaar kunt kopen. De gitaar is prima afgewerkt en heeft een slanke hals, waardoor het instrument gemakkelijk te bespelen is. De kleur van het instrument is wijnrood, wat deze gitaar bijzonder maakt. In combinatie met de prachtige heldere klank is dit een opvallend goede gitaar in zijn prijsklasse.

3. Fender Classic Design CD-60S All

Natuurlijk mag het wereldmerk Fender niet ontbreken in dit rijtje. Deze western gitaar van Fender valt direct op door het mahoniehout. Het bovenblad is gemaakt van deze houtsoort waarmee het instrument een opvallende, heldere klank heeft. Ook de zijkant en de achterkant zijn gemaakt van deze houtsoort waarmee deze klank nog meer wordt versterkt. Een prima afgewerkte gitaar zoals je dat mag verwachten van een wereldmerk als Fender. Ideaal instrument voor zowel de beginnende gitarist als voor de gevorderde.

4. Ibanez TCY10E-BK Talman elektrisch-akoestische westerngitaar

Dit instrument laat een typisch westerngeluid horen. Een warme klank dat ook nog eens versterkt kan worden door het ingebouwde element. Dit instrument is ideaal voor de muzikant die graag flexibel wil zijn, hiermee kun je namelijk zowel akoestisch als versterkt spelen. Het bovenblad is gemaakt van sparrenhout, de zijkant en achterkant van mahonie. Het uiterlijk van de gitaar doet sterk denken aan dat van een elektrische gitaar wat dit instrument extra opvallend maakt. Het ingebouwde Under Saddle element geeft je de mogelijkheid om dit instrument ook te spelen in een bandje. Een uniek instrument waar je als muzikant veel plezier aan zult beleven.

5. Fender FA-125 Dreadnought Black westerngitaar

Als je als beginnende gitarist direct goed wilt starten dan is dit instrument ideaal. Deze akoestische westerngitaar van Fender heeft een prima prijs/kwaliteitverhouding. Fender heeft de hals zo gemaakt dat ook een beginnende gitarist prima uit de voeten kan met deze gitaar. Het bovenblad is gemaakt van sparrenhout, de achterkant en zijkant van mahoniehout. Deze combinatie geeft het instrument dat typische westerngeluid mee. Met dit instrument speel je met gemak bluesmuziek, maar ook pop en rock.

meer dan 500 euro korting op western gitaren

De muziekwinkel van Nederland!