Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Welke gitaar kopen? Wij leggen het je uit!

welke gitaar kopen

Een gitaar aanschaffen is iets wat je weloverwogen moet doen. Het is namelijk een aankoop waar je waarschijnlijk veel tijd mee door zult brengen. Ook als je voor je kind een gitaar aan gaat schaffen, is het belangrijk om goed na te denken over wat nu de beste aankoop is. Hieronder kun je lezen wat de belangrijkste afwegingen zijn om tot een goede keuze te komen.

Basis leggen op klassieke gitaar

Als je net begint met gitaar spelen, zul je merken dat het nog best veel tijd en moeite kost om het gitaarspelen onder de knie te krijgen. Een juiste houding, het plaatsen van je vingers op de snaren en het overpakken van de akkoorden; zomaar wat handelingen die compleet nieuw voor je zullen zijn. Dan is het wel zo fijn om te starten op een gitaar, waarbij deze handelingen je zo min mogelijk moeite kosten. Het is aan te raden om te starten op een klassieke gitaar, ook wel een Spaanse gitaar genoemd. De reden hiervoor is dat een klassieke gitaar een brede hals heeft, waardoor je goed bij de snaren kunt met je vingers. Daarnaast zitten er nylonsnaren op een klassieke gitaar, deze kun je goed indrukken en doen geen pijn aan je vingers, zoals dit bij stalen snaren in het begin wel het geval is.

Dit filmpje is handig bij het aanschaffen van een klassieke (Spaanse) gitaar:

Kies gitaar die past bij muziekvoorkeur

Ben je iemand die graag rock en metal wil gaan spelen? Dan is een elektrische gitaar jouw instrument. Hou je het graag klein en lijkt het je leuk om bij een kampvuur klassieke muziek te spelen? Dan past een klassieke gitaar (Spaanse gitaar) goed bij je. Wil je in een bandje spelen en dan het liefste op een instrument met uitstraling? Dan past de basgitaar juist weer het beste bij je.

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar is een perfecte keuze als het jouw doel is om uiteindelijk in een bandje te gaan spelen. Zeker als je houdt van jazz, blues en reggaemuziek, is dit een prima keuze. Een elektrische gitaar heeft als voordeel dat je niet beperkt bent tot het geluid uit het instrument zelf. Doordat je een elektrische gitaar altijd versterkt moet spelen, biedt dit ook kansen. Je zult namelijk merken dat je met een versterker heel veel kanten op kunt. Zowel qua volume als qua klankvariatie. Per liedje kun je jouw versterker aanpassen, zodat je zo dicht mogelijk bij de klank komt die je voor ogen hebt. Het voordeel van een elektrische gitaar is dat je deze ook prima met een koptelefoon op kunt bespelen. Natuurlijk, het is lekker om af en toe helemaal lekker los te gaan zonder versterker, maar wellicht denkt jouw omgeving daar na verloop van tijd wel anders over. Dan is een koptelefoon echt wel ideaal.

Van plan om een elektrische gitaar te kopen? Kijk ook nog even naar dit filmpje:

Westerngitaar

Een westerngitaar is ook een akoestische gitaar, maar onderscheidt zich van een klassieke gitaar door de stalen snaren. Hiermee is dit instrument bij uitstek geschikt om er popmuziek op te spelen. De stevige, felle klank is duidelijk onderscheidend ten opzichte van een klassieke gitaar. De stalen snaren zorgen er overigens wel voor dat je in het begin wellicht wat last krijgt van je vingers. Na verloop van tijd zul je echter eelt op je vingers krijgen en zul je geen last meer hebben.

Basgitaar

Wellicht is de basgitaar wel jouw ideale instrument! De basgitaar is een prachtig instrument, waarmee je jezelf direct onderscheidt als muzikant. De lage tonen van de bas, vormen de motor van een band en als jij die mag bespelen is dat natuurlijk wel heel bijzonder. Een basgitaar bestaat doorgaans uit vier snaren, ten opzichte van een klassieke gitaar heeft de basgitaar alleen de laagste tonen. Een instrument die je normaal gesproken bespeelt in een bandje, het instrument is minder geschikt voor solo optredens. Als je basgitaar wilt gaan spelen, is het wel verstandig om eerst te starten op een akoestische gitaar, bij voorkeur een klassieke gitaar.

Voordelen en nadelen per gitaarsoort

Soort gitaar

 

Voordeel Voordeel Nadeel Nadeel
Akoestische gitaar Geen versterker nodig Altijd en overal spelen Beperkt in variatie geluid instrument zelf Beperkt in muziekstijlen
Elektrische gitaar Veel variatie mogelijk qua geluid Ideaal om mee in een bandje te spelen Versterker  en accessoires nodig om te spelen Omgeving kan instrument als luid ervaren
Basgitaar Specifiek geluid Ideaal om mee in bandje te spelen Bespeelbaarheid, (in het begin lastig) Geen instrument om alleen mee op te treden

Versterkt spelen

Voor welke gitaar je ook kiest, je kunt het instrument altijd versterken. Zelfs een wat oudere klassieke gitaar kun je versterken. Door een element toe te voegen, kan er verbinding gemaakt worden tussen de gitaar en de versterker, door middel van een kabel. Op dat moment kun je bijvoorbeeld meespelen in een bandje. Ook kun je in je eentje natuurlijk prima versterkt optreden op een podium. Een elektrische gitaar moet je altijd versterken. Je kunt ook kiezen voor een semi akoestische gitaar, waarbij je de mogelijkheid hebt om dit instrument zowel versterkt als niet versterkt te spelen. Het grote voordeel hiervan is, is dat je de ene avond bij een kampvuur zonder versterking kunt spelen en de andere avond versterkt in een bandje mee kunt doen. En dat met hetzelfde instrument! Je kunt bij een basgitaar kiezen voor een akoestische basgitaar en voor een elektrische basgitaar. Waarbij je ook bij een akoestische basgitaar er in een later stadium altijd nog voor kunt kiezen om deze te versterken door middel van het inbouwen van een element.

Welke gitaar kopen voor mijn kind?

Net als bij volwassenen, is de muzieksmaak bij kinderen ook bepalend voor de keuze van de gitaar. Houd je kind van rock en metal? Dan is de elektrische gitaar een prima keuze. Vind je kind popmuziek het einde? Dan is een westerngitaar de perfecte keuze. Wat de muzieksmaak van je kind ook is, om te starten met gitaarspelen is een klassieke gitaar wel altijd aan te raden. Een kind op jonge leeftijd direct laten starten op bijvoorbeeld een elektrische- of basgitaar kan natuurlijk altijd, maar om de basis onder de knie te krijgen, is de klassieke gitaar toch echt wel aan te raden. Omdat een kind met dit instrument in het begin makkelijk uit de voeten kan, maakt het meteen een goede start.

Wat is de juiste gitaargrootte voor mijn kind

Als je kind niet ouder is als negen, is een 1 / 2 gitaar het ideale formaat gitaar. Het betreft hier dus een halve gitaar, waarbij alles in proporties is gebracht. Deze gitaren klinken net zo goed als gitaren voor volwassenen en zijn kwalitatief ook net zo goed. Het grote voordeel van dit formaat is dat kinderen overal goed bij kunnen en ze een goede muzikale start kunnen maken. Voor kinderen van negen tot aan met elf jaar is er de 3 / 4 gitaar. Dit is een slagje groter, kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen hiermee uitstekend uit de voeten. Dit is overigens ook een prima gitaar om mee te nemen op reis, de zogenaamde reisgitaar. Je stopt deze gitaar namelijk gemakkelijk in een hoekje in je auto, het instrument neemt weinig ruimte in beslag. Ideaal voor de gitarist die tijdens de vakantie of tijdens een zakenreis, ook af en toe gitaar wil spelen.

Gitaren voor linkshandigen

Ben je linkshandig? Ook dan kun je rekenen op een ruim aanbod gitaren. Of je nu op zoek bent naar een klassieke (Spaanse) gitaar of een westerngitaar, het aanbod linkshandige gitaren is groot. Dat geldt ook voor elektrische gitaren en basgitaren voor linkshandigen. Ook voor linkshandige kinderen is er voldoende aanbod.

Gitaar kopen

Als je weet voor welke gitaar je wilt gaan, kun je de keuze maken of je wilt gaan voor en gebruikte gitaar, of voor een nieuwe. Als je kiest voor een gebruikte gitaar, vraag altijd of je er even op mag spelen of neem iemand mee die er verstand van heeft. Zeker als het je eerste gitaar is, weet je natuurlijk nog niet waar je op moet letten. Een ervaren gitarist zal kritisch luisteren naar de klank en het instrument goed onderzoeken of deze wel helemaal in orde is. Het voordeel van een nieuw instrument is dat je er garantie op hebt en je zeker weet dat er geen verborgen gebreken zullen zijn. Je kunt alle soorten gitaren online kopen in de webshops van Bax Muziekshop en Dijkman Muziek.