Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Resonator gitaar

resonator gitaar

De resonatorgitaar, ook wel bekend als ‘dobro’, laat een uniek geluid horen. Het doet denken aan het wilde, ruige leven in Amerika. Geen wonder dat we dit instrument vaak horen in country- en bluesmuziek. De resonatorgitaar is een akoestische gitaar die een unieke sound laat horen door de ingebouwde resonatoren. Er zijn resonatorgitaren die helemaal gemaakt zijn van metaal, andere bestaan juist weer uit een combinatie van hout en metaal. Het unieke geluid wordt voortgebracht door de resonatoren die via de brug in verbinding staan met de snaren. Deze extra trillingen zorgen voor een extra boost volume wat deze gitaar zo uniek maakt.

Uniek geluid van de resonatorgitaar

De resonatorgitaar werd in de jaren twintig van de twintigste eeuw uitgevonden. In die periode werden akoestische gitaren veel gebruikt door orkesten en gezelschappen, maar deze gitaren hadden er moeite mee om het volume te halen van de andere instrumenten. Hierdoor viel de akoestische gitaar qua geluid wat weg, hier moest iets op bedacht worden. De resonatorgitaar werd uitgevonden, het akoestische geluid kon worden versterkt via de resonatoren, waardoor het instrument wel goed hoorbaar was. Het instrument had een uniek geluid wat tot de dag van vandaag door veel muziekliefhebbers op prijs wordt gesteld. Door de opkomst van de elektrische gitaar en de versterker was de resonatorgitaar voor orkesten en gezelschappen overigens na verloop van tijd overbodig geworden.

Dobro maakt het instrument wereldberoemd

De resonatorgitaar wordt ook wel Dobrogitaar genoemd. De reden hiervan is dat het merk Dobro de gitaar wereldberoemd maakte. Dit Slowaakse gitaarmerk Dobro, wat staat voor Dopyera Brothers fabriceerde op grote schaal dit type gitaar. In 1993 werd het merk overgenomen door Gibson, die nog steeds resonatorgitaren onder de naam Dobro verkoopt.

Resonatorgitaar kopen

Gitaristen die graag eens iets anders willen zouden eens het geluid van een resonatorgitaar moeten horen. Zeker als je als gitarist houdt van wat ruigere country- en bluesmuziek is dit instrument een echte aanrader. Dit instrument is gemaakt om een luider geluid mee voort te brengen dan mogelijk is met een traditionele akoestische gitaar. Je kunt ervoor kiezen om een gitaar te nemen die helemaal van metaal is of juist een variant van metaal in combinatie met hout. Beiden hebben een uniek geluid. Bekende muzikanten die gebruik maken van de resonatorgitaar zijn Johnny Winter en Rory Gallagher. De meest bekende gitarist die dit instrument bespeeld is Mark Knopfler, leadzanger van de Dire Straits. Op de cover van de CD ‘brothers in arms’ is een resonatorgitaar afgebeeld. Een resonatorgitaar kopen doe je als liefhebber voor het unieke geluid.

Verschillende uitvoeringen van de resonatorgitaar

Er zijn resonatorgitaren met een round neck en met een square neck. De round neck is te bespelen als een normale akoestische gitaar, zo hou je hem ook vast tijdens het spelen. De square neck heeft een veel dikkere nek en dien je derhalve op schoot te bespelen. De snaren van een square neck bespeel je niet zoals een normale akoestische gitaar maar bespeel je met een plectrum of met een zogenaamde slide. De gitaren van deze gitaar druk je niet in zoals bij een normale gitaar maar deze worden aangeraakt zonder ze in te drukken. Bij een round neck worden de snaren wel ingedrukt. Het geluid van een resonatorgitaar die geheel gemaakt is van metaal wijkt af van de variant die gemaakt is van metaal met hout. De gitaren met hout erin verwerkt, hebben een iets warmere klank dan het metalen geluid dat we kennen van de resonatorgitaar die helemaal gemaakt is van metaal.

De 5 beste resonatorgitaren

1. Recording King RR-36-VS Maxwell Series Resonator gitaar

Deze resonator gitaar is ideaal voor mensen die houden van bluesmuziek. De body van deze gitaar is gemaakt van mahonie wat het instrument voorziet van een helder geluid. Het voordeel is dat dit heldere geluid niet dominant is ten opzichte van andere instrumenten, op het moment dat je met dit instrument in een bandje zou gaan spelen. Dit is een ideale gitaar voor zowel beginnende als de meer ervaren muzikanten, daarnaast is het een gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

2. J.N Guitars Puncheon Acoustic Resonator Cigar Box reisgitaar

Dit is wel een hele speciale resonatorgitaar. Deze akoestische resonatorgitaar is voorzien van de twee typische f-gevormde klankgaten waarmee je een mooi geluid voort kunt brengen. De gitaar is voorzien van een zijdeglans laklaag, waardoor het instrument een luxe uitstraling krijgt. Het uiterlijk komt overeen met wat de naam doet vermoeden; een sigarendoos. Muziekstijlen als blues, country en folk speel je gemakkelijk weg met dit fantastische instrument.

3. Recording King RR-60-VS Square neck Resonator Vintage Sunburst

Recording King laat met deze resonatorgitaar zien dat een prachtig uiterlijk van een gitaar uitstekend samen kan gaan met een goed geluid. Met dit instrument kun je prima Amerikaanse-rootsmuziek spelen, maar ook Americana en blues. De vierkante hals maakt dit een echte lap steelgitaar die je eenvoudig op schoot kunt bespelen. Hiervoor gebruik je als gitarist een slide, waarmee je de snaren niet in hoeft te drukken, maar alleen aan hoeft te raken. De klankkast is gemaakt van mahonie, net als de hals. Een houtsoort waarmee deze Recording King een prima klank laat horen.

4. Regal RD30T resonator

Deze resonatorgitaar brengt een uniek geluid voort. Deze Regal is gemaakt in dezelfde fabriek, waar ook de Blueridge gitaren worden gebouwd, namelijk de Saga fabriek in China. De body is van massief mahoniehout, net als de hals. Daarnaast is er ook palissander en esdoornhout gebruikt voor deze gitaar. De gitaar is helder van toon, die prachtig klinkt als je deze gitaar bespeeld met je vingers, plectrum of met een slide.

5. Regal RC2 Duolian resonator

Wie graag zelf Chicago bluesmuziek wil spelen doet er goed aan om voor deze resonatorgitaar te kiezen. De gitaar is uitstekend afgewerkt en heeft een prachtige vintage uitstraling. De gitaar heeft een schitterende klank en is bespeelbaar met een plectrum of een slide. Dit is een makkelijk te bespelen gitaar, hierdoor is de gitaar geschikt voor de ervaren muzikant, maar zeker ook voor de beginnende.