Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Martin gitaren

martin gitaren

De bedrijfsnaam van Martin gitaren is officieel ‘C.F. Martin’. Johann Georg Martin was een Duitser die werkte als timmerman. En deze Martin was niet zomaar een timmerman, hij werkte voor een gilde dat violen bouwde. Op een dag hoorde hij iemand op een gitaar spelen en zijn aandacht werd meteen getrokken, Martin besloot om zelf een gitaar te gaan bouwen. Niet veel later werd de eerste Martin gitaar geboren. Zijn zoon Christian Friedrich ging zijn vader achterna. Ook hij ging violen bouwen, in dit geval voor een Weens bedrijf, genaamd Johann Staufer. Ook zijn zoon leerde Martin hoe hij gitaren kon bouwen. Vader en zoon werden zo succesvol dat de gildebouwers in Duitsland het duo liever kwijt dan rijk waren. Ze voerden druk uit op het familiebedrijf Martin, waarna de familie besloot om te gaan emigreren naar Amerika. Hier, in 1833 openden ze een winkel in New York. De kleinzoon van Christian Friedrich kwam later ook in de zaak, genaamd Frank Henry Martin. Hij maakte het bedrijf uiteindelijk wereldberoemd door een fabriek op te richten en in te spelen op de populariteit van de mandoline, de banjo en de ukelele. Het bedrijf werd steeds succesvoller en produceerde uiteindelijk tienduizenden gitaren per jaar in de fabriek.

Martin gitaren zijn zeer geliefd

In 1931 bracht Martin de ‘dreadnought’ op de markt. Een wat grotere gitaar met een uniek geluid. Het geluid is wat zwaarder en werd al snel erg populair onder muziekliefhebbers. Het model D-45 wordt door de fabriek zelf beschouwd als het koningsnummer. Voor Gene Autry werd deze gitaar ooit speciaal gemaakt, er volgden daarna nog 91 stuks. De tweede wereldoorlog stopte de productie van dit bijzondere type. In 1968 maakte de D-45 echter een comeback, de productie werd weer hervat. Het merk Marin heeft een zeer goede reputatie wereldwijd. Neil Young, Hank Williams, ze speelden het liefste op een Martin gitaar. Ook was Elvis Presley dol op de Martin gitaar, waarop hij meerdere keren speelde tijdens zijn optredens. In Nederland speelt niemand minder dan Boudewijn de Groot op een Martin gitaar.

Martin gitaren is innovatief

Martin gitaren bouwde de eerste akoestische gitaar met stalen snaren. Bij deze innovatie bleef het echter niet, ze bedachten ook de eerste gitaar met 14 frets en brachten de eerste dreadnought gitaar op de markt. Door nieuwe technieken toe te passen zorgt Martin ervoor dat ze al jaren één van de meest innovatieve gitaarbouwers van de wereld zijn. De gitaarmodellen van Martin zijn wereldberoemd, waaronder de D28, D35, D45 en de OM28.

Martin gitaar kopen

Een Martin gitaar koop je als je wilt gaan voor een goed instrument. Voor een instrument met een fijne klank en een prima afwerking. Een Martin koop je voor je leven, het is een fijn instrument om te hebben, om van te genieten en om naar te kijken. Ook een gitaarmerk met een mooie historie, waar veel muzikanten waarde aan hechten. Een Martin gitaar kun je online kopen in de webshops van Dijkman en Keymusic. Voor accessoires zoals een gitaarband, gitaarsnaren en plectra kun je in deze webshops ook prima terecht.

De beste Martin gitaren

Martin 0-X1E

Deze gitaar maakt niet alleen indruk door zijn prachtige klank, maar zeker ook door zijn unieke verschijning. De gitaar is gemaakt van mahoniehout, deze houtsoort heeft een prachtige warme kleur, wat deze akoestische gitaar meteen allure geeft. Als je deze gitaar bij het kampvuur tevoorschijn tovert, maak je meteen al indruk. De gitaar kun je versterken, waardoor je er ook prima op het podium mee uit de voeten kunt. De gitaar laat zich gemakkelijk bespelen, wat de gitaar ook ideaal maakt voor de startende gitarist. De ingebouwde elektronica is van Fishman.

Martin LX1E Little Martin

Deze LX1E Little Martin heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, daarnaast kun je rekenen op een prachtige klank. De gitaar is ook nog eens te versterken, doordat hij voorzien is van een element die je via een kabel aan kunt sluiten op een versterker. Ideaal als je niet alleen akoestisch wil spelen, maar ook versterkt. Als je plannen hebt om (later) in een bandje te gaan spelen, is dit een ideale aankoop. Je kunt starten door er akoestisch op te spelen en als je er klaar voor bent, hoef je geen andere gitaar meer aan te schaffen. Het bovenblad van de gitaar is voorzien van sparrenhout, de zijkant en achterkant zijn van mahoniehout gemaakt. Deze combinatie van houtsoorten voorziet deze gitaar van een unieke klank. Dit is de kleinste gitaar van Martin, vandaar de naam Little Martin, dit maakt de gitaar bij uitstek geschikt om mee te nemen op reis.

Martin DX Johnny Cash

Martin kreeg begin jaren zeventig een wel heel bijzondere opdracht binnen; namelijk van Johnny Cash. Niemand minder dan ‘the man in black’ wilde een speciale gitaar laten ontwerpen door Martin, een opdracht die natuurlijk met twee handen werd aangepakt. Een D35-model werd in zijn geheel zwart gelakt en aangepast voor de meester zelf. Johnny Cash heeft maar liefst twintig jaar gespeeld op zijn Martin. Op deze speciale editie vinden we de handtekening terug van Johnny Cash, wat de gitaar extra speciaal maakt voor fans van Cash. Een gitaar die gemakkelijk te bespelen is, wat hem ook nog eens interessant maakt voor de beginnende gitarist.