Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Linkshandige gitaren

linkshandige gitaren

Als je linkshandig bent, kun je ervoor kiezen om voor een echte linkshandige gitaar te gaan of voor een rechtshandige. De meningen zijn hierover wat het beste is, lopen uiteen. Eigenlijk komt het erop neer dat je het eigenlijk allebei uit zou moeten proberen. De ene gitarist is nu eenmaal meer ‘echt links’ dan de andere gitarist. Op een rechtshandige gitaar bespeel je de akkoorden met je linkerhand en sla je de snaren aan met je rechterhand, bij een linkshandige gitaar doe je dit juist precies andersom.

Keuze in linkshandige gitaren

Gelukkig valt er veel te kiezen voor linkshandige gitaristen die een gitaar voor linkshandigen willen. Ben je op zoek naar een linkshandige akoestische gitaar? Of juist een linkshandige elektrische gitaar? Je gaat ze online allemaal vinden. Onder andere bij Bol.com en Bax Muziekshop vind je een prima assortiment linkshandige gitaren met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Op het gebied van accessoires kun je gewoon kiezen uit de ‘normale’ accessoires, deze gelden namelijk voor alle soorten gitaren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een capo en een plectrum. Ook zijn er veel universele gitaarkoffers op de markt waar zowel een linkshandige- als een rechtshandige gitaar in past.

Wat is een goede linkshandige beginnersgitaar?

Met welke gitaar je wilt starten als linkshandige gitarist bepaal je zelf. Lijkt het je leuk om bij een kampvuur gitaar te spelen voor vrienden en familie? Dan kun je met een linkshandige akoestische gitaar prima uit de voeten. Wil je in een bandje gaan spelen? Kies dan voor een gitaar die je kunt versterken, bijvoorbeeld een semi akoestische gitaar of een elektrische gitaar. Hou je van lage tonen en wil je graag de motor van een band zijn? Kies dan voor een linkshandige basgitaar. Qua opbouw kiezen veel gitaristen ervoor om op de akoestische gitaar te starten en dan het liefste ook nog op een klassieke gitaar. Het voordeel van de klassieke gitaar is namelijk dat je start met nylonsnaren en een brede gitaarhals. Dat is fijner voor je vingers en je hebt wat meer ruimte op de hals om de akkoorden te pakken. Maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om te starten op een ander soort gitaar.

Linkshandige gitaar voor kinderen

Als je kind linkshandig is en graag gitaar wil spelen, zijn er voldoende mogelijkheden. Voor kinderen is er namelijk een ruim aanbod aan linkshandige gitaren. Voor kinderen zijn er verschillende maten beschikbaar; tot negen jaar is het aan te raden om voor een 1 / 2 gitaar te gaan. Deze gitaar is dus half zo groot dan een gitaar voor volwassenen. Hierdoor kan een kind tot negen jaar prima bij de akkoorden en maakt je kind een goede start. Is je kind tien of elf jaar oud? Kies dan voor een 3 / 4 gitaar. Deze gitaar is weer wat groter dan de 1 / 2 gitaar en voor deze leeftijdscategorie ideaal. Voor kinderen van twaalf jaar en ouder kun je gewoon kiezen uit linkshandige gitaren voor volwassenen. Het is verstandig om te starten met een klassieke gitaar. Het voordeel van de klassieke gitaar, ook wel Spaanse gitaar genoemd, is dat er nylonsnaren op zitten en de hals wat breder is.

Beroemde linkshandige gitaristen

Als je linkshandig bent, is het een fijne gedachte dat er een aantal wereldberoemde, linkshandige gitaristen zijn. Wat te denken van bijvoorbeeld Dick Dale, Tony Lommi en Kurt Cobain? In dit rijtje mogen natuurlijk Jimi Hendrix en Paul Mc Cartney ook niet ontbreken. Mooie voorbeelden, wat laat zien dat je als linkshandige gitarist heel ver komt komen. Ongeveer tien procent van de gitaristen is linkshandig, waarmee je als linkshandige gitarist dus ook nog eens behoort bij een kleine, selecte club gitaristen.

Linkshandige gitaar kopen

Als je net begint met gitaarspelen, kun je ervoor kiezen om een tweedehands gitaar te kopen. Het voordeel hiervan is dat je goedkoop kunt starten en als het niet bevalt, verkoop je de gitaar gewoon weer voor (hopelijk) dezelfde prijs. Een tweedehands gitaar kun je bijvoorbeeld kopen via Marktplaats. Door te kijken of er in de buurt eentje wordt aangeboden, hoef je niet ver te reizen. Het is wel aan te raden om eerst op locatie bij de verkoper te kijken of de gitaar er wel goed uitziet en of deze goed klinkt. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om iemand mee te nemen die er verstand van heeft, dan weet je zeker dat je geen miskoop zult begaan. Uitproberen van verschillende gitaren is helemaal niet erg. Je wilt natuurlijk wel een goede start maken met gitaarspelen en een gitaar die goed bij je past, is hierbij van groot belang. Wie ervoor kiest om een nieuwe gitaar te kopen kan online prima slagen. Bijvoorbeeld bij Bax Muziekshop, Bol.com en Dijkman Muziek bieden ze een mooi assortiment linkshandige gitaren aan.

Merken die linkshandige gitaren verkopen

Veel gitaarmerken bieden linkshandige gitaren aan, waardoor er voor een linkshandige gitarist veel te kiezen valt. Onder andere Fender, Gibson en LAG bieden linkshandige gitaren aan. Het gaat hier om alle soorten gitaren; akoestische gitaren, elektrische gitaren en basgitaren. Ook Gretsch, Ibanez en Fazley zijn bekende gitaarmerken die voldoende keuze bieden aan de linkshandige gitarist. Een goede linkshandige gitaar is de LAG Occitania 70 OCL70. Deze klassieke gitaar uit de Occitania 70-serie is ideaal voor beginners. De gitaar is gemakkelijk te bespelen en heeft nylon snaren. De gitaar is voorzien van een massief bovenblad van sparrenhout wat de gitaar voorziet van prachtige klank. Deze gitaar hoef je niet vaak te stemmen, wat ook fijn is als je net begint met gitaarspelen. Fazley heeft ook een prima linkshandige gitaar in het assortiment, de Fazley FST118BKLH is een linkshandige elektrische gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. De gitaar is zwart waardoor je hiermee prima uit de voeten kunt in een rockband. De body is van lindenhout, de hals is van esdoornhout. Deze houtsoorten zorgen voor een uitgebalanceerd geluid. Een ideale gitaar om als linkshandige gitarist mee te starten.