Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Klassieke gitaar

De klassieke is de gitaar die aan de oorsprong stond van alle andere versies van de Spaanse gitaar zoals de flamencogitaar, de archtopgitaar en de steelstringgitaar.
klassieke gitaar

De klassieke gitaar, in de volksmond ook wel Spaanse gitaar genoemd, is de ideale gitaar om mee te starten. De hals is relatief breed, waardoor de snaren wat verder uit elkaar liggen. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor de snaren beter kunt bespelen. Je drukt niet snel twee snaren tegelijk in, waardoor een akkoord zuiverder klinkt. Daarnaast zijn de snaren van een klassieke gitaar gemaakt van nylon, die gemakkelijk in te drukken zijn. In het begin heb je hierdoor veel minder last van je vingertoppen dan bijvoorbeeld bij een westerngitaar met stalen snaren. Een klassieke gitaar is hierdoor een ideaal instrument om mee te beginnen.

Top 5 klassieke gitaren

1. Epiphone PRO-1 Spanish Classic Naturel

Als je net begint met gitaarspelen, heb je een instrument nodig waar je blij van wordt. Waarbij je ieder moment alweer uitkijkt naar de volgende keer dat je erop mag spelen. Dit spelplezier wordt vaak bepaald door kleine dingen. Bijvoorbeeld of je zere vingers krijgt van het spelen, of dat de gitaar erg vaak gestemd moet worden. In beide gevallen hoef je jezelf daar bij de Epiphone PRO-1 Spanish gitaar van Yamaha geen zorgen om te maken. Deze klassieke gitaar is namelijk voorzien van nylon snaren die gemakkelijk in te drukken zijn en geen pijn aan je vingers doen. Door de brede hals van deze gitaar heb je ruimte genoeg voor je vingers, waardoor je niet snel een andere snaar zult raken. Door Epiphone wordt aan alles gedacht bij deze gitaar, je krijgt er zelfs een luchtbevochtiger bij, zodat je gitaar niet uit zal drogen. Dit is niet alleen een uitstekende beginnersgitaar, maar zeker ook een prima gitaar om je leven lang van te genieten. Het bovenblad van deze gitaar is gemaakt van ceder, de zijkant en achterkant van mahonie. Hiermee kun je rekenen op een, warme, volle klank, precies wat een klassieke gitaar zo aantrekkelijk maakt.

2. Yamaha C40 II klassieke gitaar 4/4 naturel

Prachtige klassieke gitaar van Yamaha. Deze C40 II klassieke gitaar heeft een prima prijs / kwaliteitverhouding, is prima afgewerkt en laat een prachtige klank horen. Voor het bovenblad is sparrenhout gebruikt, voor de zijkant en achterkant meranti. Deze combinatie van houtsoorten zorgt voor een unieke, volle klank, namelijk de klank die je zo graag hoort bij een klassieke gitaar. Het instrument heeft een grote klankkast die is voorzien van een hoogglans lak. Een kwalitatief hoogwaardige gitaar met een prachtige afwerking.

3. Gomez Klassieke Gitaar – 3 / 4 – 91 cm – Zwart

Mooie klassieke gitaar van Gomez. Gezien zijn prijs/kwaliteit verhouding een ideale gitaar om mee te starten voor kinderen. De gitaar heeft een 3 / 4 formaat waardoor hij een kleinere body en hals heeft. Ideaal voor kinderen tussen negen en twaalf jaar oud. Ook als reisgitaar is dit instrument van Gomez ideaal. Deze gitaar is gemaakt van esdoornhout, wat een mooie klank laat horen. Uitstekende gitaar, een prima klank en goed afgewerkt.

Tijdelijk niet meer leverbaar.

4. Klassieke Gitaar Valencia Series 200 VC-204-CSB

Schitterende klassieke gitaar van Valencia. De sunburst gitaar heeft een prachtig uiterlijk, wat deze klassieke gitaar nog unieker maakt. De nylon snaren zorgen ervoor dat het ook voor de beginnende gitarist fijn spelen is op deze Valencia. Deze gitaar is gemaakt in de fabriek van Valencia en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Het bovenblad is gemaakt van sparrenhout, wat zorgt voor een fijne doorklank. Typisch voor sparrenhout is dat het steeds mooier gaat klinken door de jaren heen. Dit is een fijne klassieke gitaar met een prachtige klank en een prima afwerking. Ideaal voor de beginner, maar zeker ook voor de gevorderde gitarist.

5. LaPaz 001 SB klassieke gitaar Sunburst

Wie gaat voor een klassieke gitaar van LaPaz, kan rekenen op een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het uiterlijk van deze klassieke gitaar sluit naadloos aan bij het fantastische geluid wat dit instrument voortbrengt. Dit is een echte klassieke gitaar, uiteraard qua geluid, maar ook door de prachtige, stijlvolle rozet in het hart van het instrument. De stemmechanieken zijn prachtig verfraaid waardoor deze gitaar nog meer allure krijgt. De gitaar is voorzien van nylon snaren waardoor de gitaar zich voor de beginnende gitaar gemakkelijk laat bespelen. Het bovenblad is gemaakt van lindehout, wat zorgt voor een mooie, volle klank.

Dit product is niet meer leverbaar.

Geschiedenis van de klassieke gitaar

De Arabieren namen de gitaar mee naar Spanje. Tot dat moment kende het instrument meestal vier of vijf snaren. Antonio Torres uit Spanje was uiteindelijk degene die de klassieke gitaar uitvond zoals wij deze nu nog steeds kennen; voorzien van zes snaren en mechanische stemschroeven. Deze gitaar werd rond 1884 gebouwd. De reden dat de klassieke gitaar ook wel Spaanse gitaar wordt genoemd, is dat deze gitaar in Spanje, door Antonio Torres, als eerste werd gebouwd.

Klassieke gitaar kopen

Er zijn verschillende redenen waarom het kopen van een klassieke gitaar aan te raden is. Als eerste vanwege de unieke klank van het instrument. De klassieke gitaar laat een warme, intense klank horen waar je als liefhebber van gitaarmuziek direct blij van wordt. Daarnaast is het een instrument die qua uiterlijk een toegevoegde waarde is voor ieder interieur. Ook als je er niet op speelt, is het nog steeds een fraai pronkstuk voor in je huis. Als je start met gitaarspelen is de klassieke gitaar een absolute aanrader. De nylon snaren van deze gitaar laten zich gemakkelijk indrukken en de ruimte op de hals is aanzienlijk, waardoor je veel ruimte voor je vingers hebt.

De beste klassieke gitaar

Wat voor jou de beste klassieke gitaar is, hangt af van je voorkeuren. Ben je een beginnende gitarist, dan kun je onder de honderd Euro al een prima klassieke gitaar aanschaffen. Wil je gaan voor een instrument van een bekend merk zoals Yamaha, Ibanez of Gibson, dan zul je tussen de honderd en vijfhonderd Euro prima slagen. Boven de vijfhonderd Euro vind je echte kwaliteitsgitaren voor de fijnproevers. Daarnaast is het goed om na te denken over wat je uiteindelijke doel is met de klassieke gitaar. Wil je er graag thuis op spelen en af en toe voor een klein publiek iets laten horen? Dan is een klassieke gitaar zonder versterker een prima aankoop. Zijn je ambities groter en wil je uiteindelijk ook jouw kunsten vertonen in een bandje of in je eentje voor publiek? Dan is het aan te raden om een semi akoestische gitaar te kopen die je ook kunt versterken.

beste akoestische gitaar

Formaten klassieke gitaar

Kinderen vanaf vijf jaar kunnen prima uit de voeten op een 1 / 2 klassieke gitaar. Voor de iets oudere kinderen in de leeftijdscategorie negen tot aan met elf jaar is het 3 / 4 formaat ideaal. Dit formaat wordt overigens ook veel gekocht door volwassenen, waarbij deze gitaar als reisgitaar wordt gebruikt. Veel mensen die gitaar spelen, doen dit ook op vakantie of op reis heel graag. Een gitaar van dit formaat neemt niet veel ruimte in, waardoor je altijd kunt beschikken over een gitaar. Een 3 / 4 gitaar wordt ook veel gekocht door volwassenen die klein van formaat zijn. Met een gitaar van dit formaat is het voor kleine mensen mogelijk om op een fijne manier gitaar te spelen. De body en de hals zijn kleiner waardoor je op een prettige manier de akkoorden aan kunt slaan. In verhouding is nog steeds de hals breed, waardoor je ruimte genoeg hebt voor je vingers. Voor kinderen vanaf twaalf jaar en volwassenen is een gitaar van normaal formaat aan te raden.

Lees alles over kindergitaren

Semi akoestische klassieke gitaren

Ook klassieke gitaren zijn semi akoestisch te verkrijgen. Door gebruik te maken van een element in de gitaar, kun je de klassieke gitaar versterken. Het element zorgt ervoor dat de trilling in de klankkast wordt versterkt, dit geluid is vervolgens te horen via een aangesloten box. Veel semi akoestische gitaren zijn voorzien van een cut-away, ofwel een hap uit de klankkast. Hiermee wordt het hals bereik vergroot en kunnen de hogere tonen gemakkelijker worden bespeeld. Het grote voordeel van een semi akoestische gitaar is dat je hierdoor in een bandje mee kunt spelen. In je eentje versterkt optreden kan natuurlijk ook. Hiermee kun je het prachtige, warme geluid van een klassieke gitaar aan een groot publiek laten horen. Het aansluiten van een semi akoestische gitaar op een versterker is gemakkelijk. Het is een kwestie van een snoer inpluggen en spelen maar. De afstelling van een versterker is ook niet moeilijk.

akoestische gitaar

Houtsoorten klassieke gitaar

Klassieke gitaren zijn meestal voorzien van een bovenblad dat gemaakt is van cederhout of sparrenhout. Hierbij komt cederhout het meeste voor. De warme klank die deze houtsoort voortbrengt past perfect bij de klassieke gitaar. Het voordeel van cederhout is ook dat het een houtsoort is die ook na jaren nog steeds een mooie klank laat horen. Sparrenhout wordt ook veel gebruikt, dit is een houtsoort die in de loop der jaren juist steeds beter wordt. Voor de zijkant en de achterkant van een klassieke gitaar wordt meestal palissander of mahonie gebruikt. Deze tropische houtsoorten zijn ideaal voor deze gedeeltes van de gitaar. De kwaliteit van hout wordt bepaald door de leeftijd van de boom, waar deze gestaan heeft en op welke hoogte zich de boom bevond. Over het algemeen geldt; hoe duurder de gitaar, hoe beter de kwaliteit van het hout.

Verschillen tussen een klassieke gitaar en western gitaar

Een belangrijk verschil tussen deze twee gitaren zit hem in de gitaarsnaren. De klassieke gitaar is voorzien van nylon snaren, die van een western gitaar zijn van staal. Het voordeel van nylon snaren is dat je deze gemakkelijk in kunt drukken en deze niet zorgen voor zere vingers. Voor de beginnende gitarist is dit erg fijn. Als je wat langer aan het spelen bent, ontwikkel je overigens al snel eelt op je vingers, waardoor je ook prima op een western gitaar uit de voeten kunt. Het geluid van een klassieke gitaar is warm en zacht. Door het verstellen van de topkam, kan de bespeelbaarheid en de zuiverheid van het instrument nog worden verbeterd. Het geluid van een western gitaar is juist weer fris, hard en sprankelend. Qua muziekstijl passen klassieke liedjes goed bij een klassieke gitaar, ook kun je op deze gitaar heerlijk tokkelen. Een western gitaar wordt veel gebruikt bij popmuziek. Als we kijken naar het formaat dan is een klassieke gitaar kleiner dan een western gitaar, de hals van een klassieke gitaar is juist weer breder dan die van een western. Voor de beginnende gitarist is dat laatste een groot voordeel; je kunt hierdoor de akkoorden beter aanslaan, je hebt namelijk voldoende ruimte om je vingers goed neer te zetten, zonder dat je snel een verkeerde snaar aanraakt.

western gitaar

Voordelen van een startpakket

Als je begint met gitaarspelen is het verstandig om een startpakket aan te schaffen. Dergelijke pakketten zijn doorgaans helemaal compleet, waardoor je naderhand niet nog iets hoeft aan te schaffen. In een dergelijk pakket vind je bijvoorbeeld onder andere de klassieke gitaarzelf, een capo en een gitaarkoffer. Een koffer is handig als je regelmatig op reis gaat met je gitaar, bijvoorbeeld als je op gitaarles gaat. Deze koffer beschermt je gitaar onderweg waardoor deze onbeschadigd blijft. In plaats van een gitaarkoffer kun je hier ook een gitaartas voor gebruiken. Dit zijn speciaal gemaakte gitaartassen die voorzien zijn van beschermend materiaal, waardoor je gitaar onderweg een stootje kan hebben. Daarnaast kun je in een dergelijk pakket bijvoorbeeld instructiemateriaal vinden zoals boekjes of een DVD. Ook plectra en een gitaarband zijn vaak te vinden in een dergelijk startpakket. Deze pakketten kun je onder andere online vinden bij Bax.

meer dan 100 euro korting op klassieke gitaren

De muziekwinkel van Nederland!