Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Kindergitaar

kindergitaar

Wanneer je kind interesse voor muziek begint te krijgen, wordt het natuurlijk tijd voor een kindergitaar! Een fijn instrument waarmee je kind al snel iets kan laten horen. Hierbij is het wel belangrijk om weloverwogen te kiezen voor het juiste instrument. De verleiding is groot om in een speelgoedwinkel een goedkoop exemplaar te kopen, toch is dit niet verstandig. Juist als een kind net begint met gitaarspelen, is de kwaliteit van een instrument namelijk erg belangrijk. Als een gitaar makkelijk te bespelen is en goed klinkt, zal een kind hier veel meer plezier aan beleven dan wanneer dit niet het geval is. Kies daarom voor een goede kindergitaar waar jouw kind veel plezier aan zal beleven.

Top 5 beste kindergitaren

1. LaPaz C50N/3/4 klassieke gitaar naturel

Deze LaPaz in 3 / 4 formaat is ideaal voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar oud. Bij dit formaat gitaar zijn de hals en de body kleiner dan normaal, waardoor dit instrument ideaal te bespelen is voor deze leeftijdscategorie. Voor deze gitaar is gekozen voor uitstekende houtsoorten, waardoor de gitaar een prachtig klank heeft. Voor het bovenblad is sparrenhout gebruikt, de zijkant en achterkant zijn gemaakt van sapeli. Door deze mix van hout heeft de gitaar een mooie, warme, heldere klank. De gitaar is voorzien van nylon snaren waardoor het instrument vanaf de eerste minuut prima te bespelen is. Ideaal voor kinderen die net beginnen met gitaarspelen.

2. Fazley W55-COL-G-3/4 Colour Tune western gitaar groen

Deze Fazley uit de ColourTune-serie valt direct op door zijn bijzondere kleur. Deze gitaar heeft een 3 / 4 formaat waarmee het instrument ideaal is voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar oud. Overigens is deze gitaar vanwege zijn formaat ook uitstekend te gebruiken als reisgitaar. Deze gitaar is voorzien van stalen snaren, waarmee je een prachtige, heldere klank krijgt. Ideaal om bijvoorbeeld popmuziek mee te spelen. Deze gitaar is prachtig afgewerkt met een zijdeglans lak. Het bovenblad is van linde gemaakt, in combinatie met de zijdeglans is dit een prachtige gitaar om te zien. De hele gitaar is overigens gemaakt van linde, waardoor dit instrument een prachtige volle klant voortbrengt. Voor kinderen is dit een prachtige gitaar om mee te starten.

3. Gomez 036 3 / 4-model klassieke gitaar sunburst

Sunburst geeft deze gitaar van Gomez een prachtige, klassieke uitstraling. Deze 3 / 4 gitaar is qua formaat ideaal voor kinderen om mee te starten. Kinderen vanaf negen jaar kunnen prima uit de voeten met deze gitaar met een kleinere body en hals. Ook kun je deze gitaar prima gebruiken als reisgitaar. Wat kleinere mensen spelen ook graag op dit formaat gitaar. De gitaar is voorzien van nylon snaren, wat prettig is voor kinderen die net beginnen met gitaar spelen. Nylon snaren zijn wat zachter dan stalen snaren waardoor je er weinig last van hebt als je deze indrukt. Het bovenblad van deze gitaar is gemaakt van esdoorn, de achterkant en de zijkant van linde. Deze combinatie van houtsoorten voorziet deze gitaar van een mooie, volle klank.

4. Classic Cantabile Kinder / Junior Gitaar JS-3 (1/2)

Dit is een ideale gitaar voor een kind dat begint met gitaarspelen. Omdat dit een 1 / 2 gitaar is, betekent dit dat kinderen vanaf vijf jaar deze gitaar al kunnen bespelen. De body en hals zijn sterk verkleind waardoor kinderen overal goed bij kunnen. Het bovenblad van deze gitaar van vurenhout, de hals en de toetsten van esdoornhout. De achterkant en de zijkant zijn gemaakt van linden. De gitaar klinkt uitstekend en is mooi afgewerkt. Prachtige gitaar voor een kind om mee te starten.

5. Yamaha CGS102A klassieke gitaar naturel 1 / 2 model

Deze gitaar is geschikt voor kinderen tussen de vijf en negen jaar oud. De snaarlengte is korter, de body en hals zijn sterk verkleind. Door deze ingrepen, is deze Yamaha prima te bespelen door kinderen. De nylon snaren zijn ideaal voor jonge kinderen; tijdens het indrukken van de snaren doen de handen hierdoor geen pijn. Het bovenblad is gemaakt van sparrenhout, de zijkant en achterkant van meranti. Deze houtsoorten zorgen voor een prachtige, warme klank. Dit is een echte Yamaha waarmee kinderen een fantastische muzikale start kunnen maken.

Leeftijd om te starten met kindergitaar

De leeftijd wanneer je kind toe is aan een kindergitaar, kan per kind verschillen. Als een kind al heel jong interesse heeft voor muziek, zou je hier ook al heel jong mee kunnen starten. Normaal gesproken zou zeven jaar een mooie leeftijd zijn voor een kind om te starten. Op deze leeftijd kan een kind namelijk al goed aangeven of hij/zij interesse heeft voor muziek en of hij/zij bereid is om hier tijd in te steken om een instrument te leren spelen. Op deze leeftijd hebben kinderen vaak ook het geduld om te luisteren naar een gitaarleraar en zijn ze doorgaans ook bereid om thuis te oefenen.

Ukelele voor kinderen

De ukelele is lichter en kleiner dan een gewone gitaar. Hierdoor is dit voor kinderen vanaf drie jaar een ideaal instrument. Kinderen kunnen dit instrument al snel goed vasthouden en kunnen er direct op spelen. De snaren zijn van nylon en laten zich gemakkelijk naar beneden drukken. Een mooi instrument om mee te starten, zeker voor kinderen onder de zeven jaar.

Soorten kindergitaren

Je kunt drie soorten kindergitaren onderscheiden. Als eerste is er de Spaanse gitaar, ook wel klassieke gitaar genoemd. Deze gitaar heeft nylon snaren en laat een warm geluid horen. Ten tweede is er de western gitaar. Een gitaar met stalen snaren die een wat scherper geluid laat horen. Dit instrument wordt veelal gebruikt om popmuziek mee te spelen. Als laatste optie is er de elektrische gitaar. Hierbij heb je een versterker nodig om dit instrument te kunnen bespelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een gitaar met een ingebouwde versterker, waarbij je het geluid kunt versterken. Op deze gitaren is het ook mogelijk om akoestisch te spelen. Welke gitaar het beste past bij je kind hangt af van de voorkeur voor de klank en het type muziek wat je kind er mee wil gaan spelen. Zeker als je kind wat ouder is, kun je dit natuurlijk bespreken. Als je kind erg houdt van popmuziek dan is een western gitaar aan te raden. Voor kinderen die houden van veel volume is een elektrische gitaar een goede keuze. Een Spaanse gitaar wordt vaak gezien als de ideale gitaar om mee te starten voor kinderen.

Spaanse kindergitaar

Als kinderen nog niet precies weten wat ze willen, is het aan te raden om te starten met een Spaanse (klassieke) gitaar. Het voordeel van een klassieke gitaar is dat deze gemakkelijker te bespelen is dan een western gitaar of een elektrische gitaar. De hals is breder, waardoor kinderen hun vingers beter kunnen plaatsen zonder dat ze meerdere snaren raken. Ook zijn nylon snaren zachter voor de vingers dan stalen snaren. Het voordeel van nylon snaren is dat kinderen deze snaren gemakkelijker in kunnen drukken en dat geen pijn doet. Bij een western gitaar kan het zo zijn dat dit indrukken van stalen snaren in het begin gevoelig is.

Afmetingen van een kindergitaar

Een kindergitaar is een tijdelijk instrument. Als kinderen ouder worden en groeien, zal er in de toekomst een groter instrument aangeschaft moeten worden. Ook hierbij geldt dat er geen standaardregel bestaat welk formaat gitaar er past bij welke leeftijd. Dit hangt af van de lengte van het kind. Er zijn gitaren met de afmeting 1 / 2. Dit zijn ideale gitaren voor kinderen van tot negen jaar oud. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een kind vanaf negen jaar oud prima kan starten met een 3 / 4 gitaar. Voor twaalf jaar en ouder zou een gitaar van normale grootte prima passen. Kleinere gitaren worden ook vaak aangeschaft door kleine volwassenen of met als doel om deze mee te nemen als reisgitaar.

Kindergitaar voor linkshandig kind

Er zijn kindergitaren te koop voor linkshandige kinderen. Voor de afmetingen 1 / 2 en 3 / 4 zijn er voldoende kindergitaren verkrijgbaar. Voor kinderen boven de twaalf jaar zijn er ook veel linkshandige gitaren te krijgen. Omdat kinderen boven de twaalf jaar spelen op gitaren voor volwassenen, is dit aanbod prima.

Gitaarles voor een goede start

Om een goede muzikale start te maken, is gitaarles een aanrader. Door op les te gaan leert je kind de grondbeginselen van het instrument. Door zelf thuis aan de slag te gaan, zal het kind gaan experimenteren en zichzelf wellicht de verkeerde dingen aanleren. Hierbij worden er vaak ook geen akkoorden aangeslagen, waardoor er geen mooie klanken uit de gitaar zullen komen. Het risico is groot dat na verloop van tijd het kind de interesse in het instrument verliest. Dat is zonde. Een gitaarleraar zal je kind spelenderwijs kennis laten maken met het instrument, zodat het hier na verloop van tijd akkoorden op kan spelen en misschien zelfs wel een liedje. Dan gaat het instrument pas echt leven en zal je kind er ook plezier aan beleven.

Voordelen kindergitaar kopen

Een gitaar leren bespelen heeft veel voordelen voor een kind. Het zorgt voor ontspanning, de hersenen functioneren beter en kinderen kunnen vaak hun emoties goed kwijt in muziek. Een voordeel is ook dat kinderen zich muzikaal vormen. Tijdens de lessen zullen er verschillende genres voorbijkomen, waardoor een kind erachter zal komen wat zijn of haar voorkeur heeft. Daarnaast kun je een kind discipline bijbrengen door op gezette tijden te gaan oefenen. Daarnaast kun je ook overwegen om bijvoorbeeld samen op gitaarles te gaan. Leuk om met je kind wat meer tijd door te brengen en thuis weet je precies wat de oefeningen zijn die je kind moet doen. Ook kun je hierdoor elkaar stimuleren en motiveren als het even tegenzit tijdens het oefenen. En als je uiteindelijk samen een liedje kunt spelen, is dat natuurlijk helemaal fantastisch.

Versterker voor kindergitaar

Door de trillingen van de snaren te versterken wordt het volume van de klank versterkt. Ook kindergitaren kun je versterken. Hiermee kunnen kinderen veel volume laten horen en vaak houden ze daar erg van. Als ouders zit je er natuurlijk niet op te wachten dat je constant in de herrie zit. Het voordeel van versterkers is gelukkig dat je deze ook zacht kunt zetten. Wat ook een mogelijkheid is dat je kind een koptelefoon gebruikt, waardoor je helemaal niets meer hoort. Het voordeel voor je kind is dat met een koptelefoon de muziek intens beleefd kan worden, zonder dat hij/zij hiermee geluidsoverlast veroorzaakt. Met een versterker kan een kind ook besluiten in een bandje te gaan spelen. Misschien zijn er wel vriendjes en vriendinnetjes actief op muziekgebied en kan er een bandje worden gevormd.

Startpakket kindergitaar is goede investering

Het voordeel van een startpakket voor kinderen is dat je direct alles in huis hebt om goed te kunnen starten. Onder andere Bax biedt dergelijke pakketten aan. In een dergelijk pakket zit bijvoorbeeld de gitaar zelf, een riem, een aantal plectra en een gitaartas. Als je kiest voor een elektrische gitaar dan zit in een dergelijk startpakket bijvoorbeeld ook een versterker. Daarnaast worden startpakketten vaak voorzien van instructievideo’s en/of boekjes waar je uit kunt leren.

Ruime keuze kindergitaren

Of je kind nu een roze kindergitaar wil of juist een mooie sunburst van hout, er is voldoende keuze. Bekende gitaarmerken als LaPaz, Gomez en Yamaha bieden goede en betaalbare kindergitaren aan. En of je kind wil gaan voor akoestisch of elektrisch, er is voldoende om uit te kiezen. Laat je kind meedenken en meebeslissen over de keuze voor de gitaar. Het voordeel hiervan is dat het kind hierdoor trots is op zijn/haar gitaar en ook bereid is om hier veel tijd en energie in te steken.