Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Gitaarstandaard

gitaarstandaard

Als je net begint met gitaarspelen zal het niet het eerste zijn waar je aan denkt. Toch is een goede gitaarstandaard belangrijk. Natuurlijk, je kunt de gitaar in een gitaartas stoppen als je niet speelt, maar een gitaarstandaard is toch wel het meest fraaie en praktische. Het voordeel van een gitaarstandaard is ook dat je nu de mogelijkheid hebt om met je gitaar te pronken, bijvoorbeeld door deze in de huiskamer te zetten. Zo kan iedereen zien dat je gitaar speelt. Daarnaast zul je merken dat als een gitaar in het zicht staat, je er veel vaker op zult spelen dan dat dit niet het geval is. En ben je een ervaren gitarist die beschikt over meerdere gitaren, dan kun je ervoor kiezen om een standaard te nemen waar meerdere gitaren op kunnen staan.

Soorten gitaarstandaards

De meest bekende gitaarstandaard is de vloer standaard. Deze standaard wordt gebruikt voor één gitaar en bestaat uit een onderstuk waar de gitaar in gezet kan worden en een verhoging. Deze verhoging wordt gebruikt om de gitaar tegenaan te laten leunen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een rek standaard te kopen, deze wordt veel gebruikt door gitaristen die meerdere gitaren hebben. Deze standaard biedt muzikanten de mogelijkheid om snel te wisselen van gitaar op het podium of om deze thuis netjes op te bergen. Er zijn rekken beschikbaar waar twee gitaren op kunnen staan, rekken voor drie gitaren, op sommige rekken kun je wel tien gitaren kwijt. De driepootstandaard is ook een optie. Op deze standaard kun je net als bij de vloer standaard maar één gitaar kwijt, maar deze is stabieler dan een vloerstandaard. Daarnaast heeft deze standaard als voordeel dat deze inklapbaar is, waardoor je hem gemakkelijk mee kunt nemen op reis, zonder dat hij veel ruimte in beslag neemt. Een ophang beugel voor gitaren is ook een optie. In dit geval boor je gaten in de muur en bevestig je deze beugel. Ideaal om bijvoorbeeld op zolder langs een wand je gitaren in op te kunnen bergen. Voordeel van een beugel is dat je er veel ruimte mee bespaart en dat je gitaar er stevig in hangt.

Welke gitaarstandaard past bij mij?

Of je nu een akoestische gitaar bespeelt of een elektrische, er is voor iedere gitaar een speciale gitaarstandaard beschikbaar. Ideaal om jouw instrument veilig en mooi in het zicht neer te kunnen zetten. Daarnaast zijn er ook universele gitaarstandaards verkrijgbaar. Handig als je naast akoestisch, bijvoorbeeld ook elektrisch speelt en beide gitaren in hetzelfde rek wilt opbergen. Veel gitaarstandaards zijn verstelbaar in breedte, waardoor je er bijvoorbeeld ook zelfs een Ukelele in kwijt kunt. Gitaren van verschillende afmetingen zijn voor een universele standaard ook geen probleem. Of je nu een 1 / 2 gitaar of een 3 / 4 gitaar hebt, je stelt de afmeting op maat in en je kunt iedere gitaar erop zetten. Ideaal als je bijvoorbeeld voor je kind een kindergitaar koopt en nu al weet dat je in de loop der jaren een volwassen gitaar voor je kind wilt kopen. Je kunt de universele gitaarstandaard in dit geval gewoon blijven gebruiken door deze in te stellen naar het formaat van de gitaar voor een volwassene. Als je meerdere gitaren hebt en ook nog eens verschillende soorten, is een universele gitaarstandaard wel erg handig om aan te schaffen. Je hoeft in dat geval namelijk maar één rek aan te schaffen en niet verschillende losse standaards voor iedere gitaar. Het staat veel mooier en het kost een stuk minder. Universele en andere gitaarstandaards zijn online onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en muziekshop Bax.

Gitaarstandaard kopen

Er zijn veel soorten gitaarstandaards verkrijgbaar. Als je houdt van strak design is er voldoende te kiezen, maar ook als je een voorliefde hebt voor hout zul je zeker slagen. Een houten muziekstandaard heeft als voordeel dat dit een bepaalde klasse uitstraalt. Het komt nostalgisch over en zeker in combinatie met een akoestische gitaar heeft dit een bijzondere uitstraling. Bekende merken op het gebied van gitaarstandaards zijn Innox en K&M. Beide merken zijn online goed te vinden, bestellen van gitaarstandaards doe je eenvoudig bij Bax muziekshop en Bol.com

De 5 beste gitaarstandaards

1. Innox IGS-04 akoestische gitaarstandaard

Als je jouw akoestische gitaar goed wilt beschermen, is deze stevige standaard ideaal. De standaard heeft rubberen uiteinden, waardoor de standaard overal stabiel zal staan. Je gitaar wordt uitstekend ondersteund in de standaard door het zachte materiaal wat erin zit. Hiermee wordt je gitaar altijd uitstekend beschermt. Het model is inklapbaar, waardoor het weinig ruimte in beslag neemt onderweg.

2. Innox IGS 07 elektrische gitaar standaard

Speciaal voor elektrische gitaren, deze standaard van Innox. Het model is inklapbaar, waardoor het de ideale standaard is om mee te nemen. Handig, als je jouw gitaar wilt gebruiken voor een optreden en deze bijvoorbeeld in de pauze op het podium wilt achterlaten. Deze standaard is van robuust staal en daarmee erg sterk. De standaard staat hierdoor stabiel, waardoor je gitaar altijd veilig staat. De standaard is in te stellen in drie standen, waarmee deze standaard ook nog eens universeel is.

3. RTX 3GN rek voor 3 gitaren

Dit rek is ideaal als je meerdere gitaren tot je beschikking hebt. Handig, voor als je thuis een oefenruimte hebt en je graag de gitaren wilt laten staan. Dit rek is ideaal als je regelmatig wilt wisselen van gitaar. Dat kan natuurlijk ook op het podium zijn als je in een bandje speelt. Je zet het rek op het podium en je bent klaar. Het rek is opvouwbaar, waardoor je het gemakkelijk mee op reis kunt nemen. Het schuimrubber wat is aangebracht in het rek, zorgt ervoor dat je gitaren niet beschadigd raken.

4. Hercules Stands GS-52BN gitaarstandaard 5-voudig

Hercules weet wat voor een gitarist belangrijk is als het om een gitaarstandaard gaat. Met dit stabiele en sterke rek weet je zeker dat jouw gitaren niets zullen overkomen. De hals-steunen zijn verstelbaar zodat je iedere gitaar de bescherming kunt geven die het verdient. De zachte schuimkussens zorgen ervoor dat de gitaren niet beschadigd zullen raken. Handig, voor als je meerdere gitaren hebt en deze thuis veilig op wilt bergen. Maar zeker ook handig voor de gitarist die in een bandje speelt en tijdens optredens veel wisselt van gitaar. In dit rek staan ze veilig. Je kunt er maar liefst vijf gitaren in kwijt.

5. Ortega EIGGS-1 massief houten gitaar standaard

Dit is de ideale standaard voor de gitarist die houdt van zijn gitaar, maar ook van stijl. Deze houten gitaarstandaard heeft een prachtige, klassieke uitstraling. De standaard is gemaakt van massief hout en voorzien van zacht beschermingsmateriaal waardoor jouw gitaar optimaal beschermd wordt. Een standaard met uitstraling, maar die er ook voor zorgt dat jouw gitaar onbeschadigd blijft.