Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Gitaar snaren vervangen

gitaar snaren vervangen

Als je gitaar speelt, zul je merken dat je snaren na verloop van tijd minder goed zullen klinken. Bijvoorbeeld als je met een plectrum speelt, zorgt iedere aanraking voor een lichte slijtage, wat invloed heeft op het geluid van de snaren. Dat geldt ook voor transpiratie vanaf je vingers als je zonder plectrum speelt. Het is zeer weinig, maar het is genoeg om na verloop van tijd de snaren aan te tasten. Zuren in het zweet zorgen ervoor dat je snaren gaan roesten en dat zorgt ervoor dat je snaren minder mooi klinken. Daarnaast zorgen oude, verroeste snaren ervoor dat het je meer moeite kost om goed geluid uit je gitaar te krijgen. Zou je gitaarsnaren niet vervangen, kan het zelfs gebeuren dat dit verroestingsproces doorwerkt op de toetsen en de frets van je gitaar en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dan ook voor dat je er tijdig bij bent, hiermee hou je altijd een goede klank en kom je ook niet voor dure reparaties te staan.

Wat is het goede moment om mijn snaren te vervangen?

Als je langer gitaar speelt, merk je vanzelf aan het geluid van je gitaar, wanneer deze minder goed klinkt. De kwaliteit van de klank neemt feitelijk af vanaf het moment dat je nieuwe snaren op je gitaar hebt. Transpiratie van je vingers en het gebruik van een plectrum, zorgen voor verroesting en slijtage, in welke mate dit bij jou plaatsvindt hangt af van je gebruik. Voor iemand die eens per week speelt, is eenmaal per halfjaar snaren vervangen voldoende. Ben je een fanatieke gitarist die iedere dag speelt, dan zul je jouw snaren sneller moeten vervangen, denk hierbij aan iedere maand. Sommige gitaristen vervangen na ieder optreden zelfs hun snaren, om er zeker van te zijn dat ze altijd kunnen rekenen op de beste klank. Daarnaast willen podiumgitaristen de kans op brekende snaren zo klein mogelijk houden. Bij oude snaren is de kans op breken namelijk een stuk groter dan bij nieuwe snaren. Heb je het gevoel dat jouw snaren niet meer lekker klinken, vervang ze dan.

Gitaarsnaren vervangen, kan ik dat zelf doen?

Het antwoord is: ja. Als je naar je gitaar kijkt, lijkt het best lastig om het zelf te doen, maar toch is het goed te doen. Zeker als je het een paar keer gedaan hebt, merk je dat het feitelijk een aantal stappen zijn die je moet volgen. Zelf snaren vervangen scheelt ook in de kosten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je gitaar weg te brengen naar een gitaarshop om het te laten doen. Online een set snaren bestellen en deze er zelf opzetten is echter ook een prima optie. Als je net begonnen bent met gitaarspelen is het misschien wel een goed idee om dit direct zelf op te pakken. Heb je het eenmaal onder knie, zul je merken dat je het blijft doen.

Waar kan ik gitaarsnaren bestellen?

Als je een gitaarsnaar wilt vervangen omdat deze bijvoorbeeld gebroken is, kun je er het beste voor kiezen om meteen al je gitaarsnaren te vervangen. Je kunt ervoor kiezen om een individuele snaar te vervangen, je krijgt dan echter wel klankverschil tussen de snaren en dat moet je altijd zien te voorkomen. Gitaarsnaren kun je online bestellen bij Bax Muziekshop en Dijkman Muziekshop.

Stappenplan gitaarsnaren vervangen

Als je een nieuw setje gitaarsnaren in huis hebt, kun je starten met het vervangen van je gitaarsnaren. Zorg er altijd voor dat je hier een rustige werkplek voor hebt, waarbij je niet gestoord kunt worden. Kies voor een goede ondergrond, waarop de gitaar niet weg kan glijden. We leggen je nu uit hoe je gitaarsnaren kunt vervangen voor een western gitaar met stalen snaren, de stappen voor een klassieke gitaar en een elektrische gitaar zijn identiek, op een paar punten na. Deze punten leggen we je hieronder specifiek voor deze soorten gitaren nog uit. Leg de gitaar op een antislip matje of op een stroeve ondergrond als je gaat beginnen. Ook is het handig om tijdens de vervanging te kunnen beschikken over een tangetje, een pluisvrije doek en een stemapparaat.

Verwijderen oude gitaarsnaren en schoonmaken

Als eerste stap ga je de oude snaren verwijderen. Hiervoor kun je het beste iedere snaar apart loshalen, door de stemmechaniek los te draaien, je zult merken dat de spanning op de snaar wegvalt en dat je, als je lang genoeg draait, je de snaar er zo uit kunt halen. Kijk bij stalen snaren wel uit dat je jezelf niet bezeert, want stalen snaren kunnen scherp zijn. Bij westerngitaren zijn de snaren vaak vastgezet met brugpinnen. Deze kun je loswippen, waarmee je de gitaarsnaar in zijn geheel kunt verwijderen. Je kunt hiervoor een tangetje gebruiken, als dit loswippen wat stroef gaat. Als je alle snaren eraf gehaald hebt, is dit een prima mogelijkheid om de gitaar eens goed schoon te maken met een pluisvrije doek. Met deze doek kun je de frets en de hals nu goed schoonmaken, je komt nu op plekken waar je normaal gesproken moeilijk bij kunt.

Nieuwe gitaarsnaren erop zetten en stemmen

Pak het nieuwe setje snaren erbij en haal deze uit de verpakking. Je zult zien dat deze los in het zakje zitten, waarbij je goed kunt zien welke snaar het is. De snaren hebben namelijk letters; de E, A, D, G, B en E vind je terug in de verpakking. Hiermee weet je dus precies waar je welke snaar moet plaatsen op welke positie.

Je bevestigt nu de snaar aan de brugpen, eigenlijk op dezelfde manier als dat je deze net verwijderd hebt. Je trekt de snaar vervolgens strak vast in de body van je gitaar. Je legt de gitaarsnaar nu over de brug heen en plaats deze over de topkam. Je houdt de gitaarsnaar goed stevig vast op de hoogte van de eerste fret, zodat deze goed op zijn plek blijft zodra je de snaar in de stemmechaniek plaatst. Je trekt hem nu door het gaatje heen, hou hierbij genoeg ruimte over om de snaar één tot twee keer om zijn as heen te kunnen draaien. Het uiteinde van de snaar draai je nu tegen de draairichting in om zijn as heen, en buig hem vervolgens de andere kant op.

Als alle gitaarsnaren op deze manier zijn geplaatst, gebruik je het tangetje om alle uiteindes af te knippen. Knip de uiteindes zo kort mogelijk af om verwondingen aan je vingers te voorkomen, stalen snaren kunnen echt pijn doen. Als laatste stap ga je jouw gitaar nu stemmen. Hou er rekening mee dat als je nieuwe gitaren op je gitaar hebt, je in het begin je gitaar vaker moet stemmen. Na verloop van tijd zijn de snaren goed gestemd en kun je jouw normale stemfrequentie aanhouden.

De stappen die je moet zetten om de snaren van een elektrische gitaar te vervangen kun je ook terugzien in dit filmpje:

Gitaarsnaren vervangen elektrische gitaar

De stappen voor het vervangen van snaren van een elektrische gitaar zijn identiek als die voor een western gitaar. Het is echter wel zo dat er verschillende systemen bestaan bij elektrische gitaren als het gaat om de wijze waarom de snaren aan de brug bevestigd zijn. Dit moet je eerst even onderzoeken; als je goed kijkt, zie je hoe deze snaren bevestigd zijn en hoe je deze dus los kunt halen. Andersom kun je deze gitaarsnaren juist weer bevestigen door het omgekeerde te doen als dat je gedaan hebt bij het loshalen. Als een gitaarsnaar vastzit aan de brug, kun je de snaar door het gaat je van de pin halen van het stemmechaniek. Vervolgens draai je deze weg van de kant van de stemknop, dan haal je de snaar onder zichzelf door, hiermee klemt hij zich vast. Draai de snaar nu verder op, totdat deze strak op de pin staat. Controleer daarna of de snaar goed over de brug en de topkam loopt.

Enkele vertrouwde webshops waar je elektrische gitaar snaren kunt bestellen:

Zie hier een filmpje waaronder deze stappen voor het vervangen van snaren voor je elektrische gitaar worden uitgelegd:

Gitaarsnaren vervangen Spaanse gitaar/klassieke gitaar

Het vervangen van de snaren van een Spaanse gitaar / klassieke gitaar is identiek als die van een westerngitaar, echter is er een kleine afwijking. Doordat deze gitaren zijn voorzien van nylonsnaren, kun je hier volstaan door een knoopje te leggen op de brug. Dit zijn simpele knoopjes die je prima en gemakkelijk met de hand kunt leggen. Verder zijn de stappen hetzelfde.

Enkele vertrouwde webshops waar je klassieke gitaar snaren kunt bestellen:

Hieronder zie je een filmpje hoe het vervangen van snaren op een Spaanse / klassieke gitaar in zijn werk gaat: