Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Gitaar schoonmaken

gitaar schoonmaken

Je bent natuurlijk zuinig op je instrument en net als bij een fiets en een auto, hoort hier ook een stukje onderhoud bij. Door regelmatig je gitaar schoon te maken, kun je altijd rekenen op een gitaar die er goed uitziet en lekker speelt. Ook kun je hiermee de levensduur van je gitaar aanzienlijk verlengen, waardoor je er nog lang plezier van kunt hebben.

Bescherming van je gitaar

Gitaaronderhoud is altijd nodig, maar je kunt er natuurlijk altijd voor zorgen dat er zo min mogelijk stof op je gitaar komt. Bijvoorbeeld door je gitaar goed op te bergen, verminder je deze hoeveelheid stof aanzienlijk. Schaf hiervoor een goede gitaartas of gitaarkoffer aan. Het lijkt verleidelijk om je gitaar in de hoek van de huiskamer te zetten, maar hierdoor komt er wel veel stof op de gitaar terecht. Daarnaast is het verstandig om de gitaar altijd in een ruimte te plaatsen waar een constante temperatuur is en de luchtvochtigheid laag is. Je gitaar zal hierdoor minder snel krimpen. Als je op pad gaat, zorg dan ook altijd voor goede bescherming van je gitaar. Een sterke koffer voor je gitaar zorgt ervoor dat je deze veilig kunt vervoeren en je niet bang hoeft te zijn voor krassen en deukjes.

Maak ieder onderdeel van je gitaar goed schoon

Ieder gedeelte van je gitaar komt aan de beurt als je deze goed schoonmaakt. Als je aan de slag gaat, zorg er dan voor dat je alle onderdelen aanpakt; gitaarhals schoonmaken, de klankkast, maar ook de snaren hebben regelmatig onderhoud nodig. Door te spelen op je gitaar worden gitaarsnaren vettig, ook kan er vuil op komen en kan er roestvorming ontstaan. Je snaren kunnen hierdoor sneller ontstemd raken als je deze niet tijdig schoonmaakt.
Goed onderhoud van je snaren zorgt er ook voor dat je deze niet vaker hoeft te vervangen dan nodig is. Neem tijdens je onderhoudsronde ook de brug en de frets mee. Je zult zien dat dit ook na verloop van tijd verzamelaars van stof zijn, verwijder deze stof. Gebruik voor het schoonmaken een pluisvrije poetsdoek met heet water. Zorg ervoor dat er geen druppels water op je instrument blijven liggen. Als je merkt dat het doekje zelf ook steeds vuiler wordt, gebruik dan een nieuw doekje. Als alle onderdelen van je gitaar stof- en vuilvrij zijn gemaakt, heb jij het onderhoud aan je gitaar goed verricht.

Bekijk ook eens dit filmpje van Jaap Kwakman (gitarist 3JS) over het verrichten van onderhoud aan je gitaar: 

Wat je niet moet doen bij het schoonmaken van je gitaar

Gebruik nooit water als je stalen onderdelen schoon gaat maken. Water en staal samen betekent gegarandeerd roestvorming en dat kan een vervelende invloed hebben op je instrument. Gebruik een pluisvrije doek met heet water zonder toevoegingen. Geen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken dus om je gitaar mee schoon te maken. Hier zitten stoffen in die agressief zijn en je gitaar kunnen beschadigen. Zorg er ook voor dat er geen stroom op je gitaar staat als je elektrische delen gaat schoonmaken, anders krijg je kortsluiting.