Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Handleiding voor het kopen van een gitaar voor beginners

gitaar kopen beginner

Als je gitaar wilt gaan spelen, is het belangrijk om te bepalen wat je doel is. Wil je graag bij een kampvuur liedjes spelen op gitaar? Of is het je doel om in een bandje te gaan spelen? Misschien lijkt het je wel leuk om juist een bijzonder snaarinstrument te kunnen bespelen. De antwoorden op deze vragen bepalen de richting waarin je moet denken als het gaat om de aanschaf van je eerste gitaar. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke factoren die meespelen bij de aanschaf van je eerste instrument.

Muziekgenre is bepalend voor gitaarkeuze

Wie houdt van klassieke muziek en Latijnse muziek doet er goed aan om te kiezen voor een Spaanse gitaar, ook wel een klassieke gitaar genoemd. Als je erg houdt van popmuziek, rock en folk, dan is een westerngitaar juist weer een goede keuze. Doordat deze gitaar is voorzien van stalen snaren, haal je hier het perfecte geluid uit voor deze muziekstijlen. Een elektrische gitaar is juist weer erg geschikt voor liefhebbers van rock en metal. Ben je meer van de jazz, reggae en bluesmuziek dan zou de keuze voor een hollow body elektrische gitaar logisch zijn.

Spaanse/klassieke gitaar ideaal voor beginner

De Spaanse gitaar/klassieke gitaar wordt over het algemeen gezien als de ideale gitaar om mee te starten. Ten eerste heeft dit type gitaar als voordeel dat je er niet versterkt mee hoeft te spelen. De reden hiervoor is dat deze gitaar al zijn eigen klankkast bij zich heeft. Daarnaast is de gitaar voorzien van nylonsnaren die je gemakkelijk in kunt drukken en geen pijn doen aan je vingers. De afstand tussen de snaren is bij een Spaanse/klassieke gitaar ook nog eens ruim genoeg om je vingers te plaatsen. Dit zijn voordelen waar je als beginnende gitarist gebruik van kunt maken. Je krijgt geen zere vingers en je kunt je vingers prima kwijt op de hals van de gitaar. Als dit type gitaar goed bevalt, kun je er overigens altijd voor kiezen om alsnog deze gitaar te versterken. Door een element in de gitaar in te bouwen, is dit namelijk prima mogelijk. Hiermee kun je in een later stadium prima met je Spaanse gitaar/klassieke gitaar in een bandje gaan spelen.

Houtsoorten zijn bepalend voor de klank van de gitaar

Als je voor het eerste een gitaar gaat kopen, is het belangrijk om extra te letten op de houtsoort. Dit is namelijk allesbepalend voor de klank. Met name het bovenblad is erg bepalend voor de klank van de gitaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bovenblad van sparrenhout, deze houtsoort staat bekend om zijn krachtige, heldere klank. Mahonie staat er juist weer om bekend dat het een stevige doorklank heeft, wat de houtsoort bij uitstek geschikt maakt voor bijvoorbeeld countrymuziek. Cederhout zorgt voor een uitgebalanceerd geluid wat ideaal is als je wilt gaan voor finger picking. De houtsoort palissander is ideaal voor als je het fijn vindt dat een gitaar direct reageert op het moment dat je een snaar aanraakt. De klank die palissander voortbrengt is sterk en overtuigd.

Elektrische gitaar

Als je voorkeur ligt bij rockmuziek en metal dan is een elektrische gitaar aan te bevelen. Dit geldt ook als je van jazz, reggae en bluesmuziek houdt. De elektrische gitaar verschilt van de akoestische gitaar doordat je voor een elektrische gitaar altijd een versterker nodig hebt. In de elektrische gitaar zit een element die je door middel van een kabel kunt verbinden met een versterker. Eenmaal aangesloten op de versterker, zul je zien dat je enorm veel mogelijkheden hebt als het gaat om verschillende klanken en stijlen. Daarnaast geeft het natuurlijk ook een kick om versterkt muziek te kunnen spelen. En als iemand er last van heef, kun je altijd nog een koptelefoon opzetten.

Basgitaar voor beginners

Als je het te gek lijkt om in een bandje te spelen, kun je ook kiezen voor de basgitaar. Een prachtig instrument, waarmee je prachtige, lage tonen kunt laten horen. De basgitaar is een prachtig instrument waarmee je echt het verschil kunt maken in een bandje. Je kunt hierbij kiezen voor een akoestische basgitaar of een elektrische basgitaar. In het laatste geval kun je deze alleen bespelen als deze aangesloten is op een versterker. Een basgitaar is een bijzonder instrument, ideaal dus voor de beginnende gitarist die zich wil onderscheiden. Als je doel is om uiteindelijk basgitaar te gaan spelen, is het verstandig om je basisvaardigheden eerst op te doen op een Spaanse/klassieke gitaar. Dat geldt ook voor iemand die voor een elektrische gitaar wil gaan; starten op een Spaanse/klassiek gitaar is altijd verstandig.

Accessoires voor gitaar

Als je start, doe je er goed aan om ook de bijbehorende accessoires meteen aan te schaffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een gitaartas, een gitaarband, plectra, een stemapparaat, een gitaarstandaard en een gitaarkrukje. Je zult merken dat als je alles in huis hebt, dit een stuk fijner spelen is dan dat je er steeds weer wat bij moet kopen. Als beginnend gitarist kun je kiezen voor een starterspakket, waarmee je in één keer klaar bent. Een dergelijk pakket bestaat onder andere uit de gitaar zelf, plus de aanvullende accessoires die je nodig hebt om te kunnen starten met gitaarspelen.

Gitaar kopen beginner

Als je gaat starten met gitaarspelen, pas dan op voor een miskoop. Het is verleidelijk om goedkoop een tweedehands gitaar aan te schaffen, dit kan echter ook een teleurstelling worden. Online kun je nieuwe gitaren vinden van wereldmerken en dit voor een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Denk hierbij aan merken als Fender, Gretsch en Stagg. Je doet er verstandig aan om te kiezen voor een pakket waarbij je alles in ene keer koopt. Als beginner maak je hiermee een fijne start, zonder dat je steeds nog losse items erbij hoeft te kopen. Alles op het gebied van gitaren is verkrijgbaar in de online muziekshops van Bax Muziekschop en Dijkman Muziek.