Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Elektrische gitaar

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar heeft geen klankkast, het geluid wat een elektrische gitaar voortbrengt, wordt geproduceerd door een luidspreker. Als je de stalen snaren bespeelt van een elektrische gitaar, gaan deze trillen. Deze trillingen worden vervolgens opgepikt door elementen, die deze vervolgens leiden naar de versterker. De versterker zet de elektrische signalen om in hoorbare geluiden. De vormen en kleuren van elektrische gitaren zijn vaak opvallend, je ziet ze in de meest bijzondere vormen en felle kleuren zoals blauw, rood en groen. Een voordeel van een elektrische gitaar is dat je de klanken lang kunt laten doorklinken met een versterker.

Historie elektrische gitaar

In de jaren dertig werden de eerste elektrische gitaren gemaakt door de firma Rickenbacker. Dit bedrijf is afkomstig uit Californië en is één van de oudste gitaarbouwers ter wereld. De eerste officiële opname van een elektrische gitaar dateert uit 1937, deze werd ingespeeld door jazzgitarist Eddie Durham. Deze gitarist toonde het instrument aan Charlie Christian, die vervolgens het instrument pas echt beroemd maakte. In de jaren vijftig ging Leo Fender ook elektrische gitaren bouwen. De Fender Esquire kwam op de markt, dit werd wereldwijd een verkoopsucces . Later kwam ook de Fender Stratocaster op de markt, dit werd de meest verkochte gitaar aller tijden.

Soorten elektrische gitaren

We onderscheiden drie soorten elektrische gitaren, namelijk de solid body, de hollow body en de semi solid. De solid body heeft een massieve body en heeft totaal geen klankkast resonantie. Hiermee is deze gitaar uitstekend geschikt voor hoge geluidsniveaus. Bekende gitaren van dit type zijn bijvoorbeeld de Gibson Les Paul en de Fender Stratocaster. De hollow body heeft een volwaardige klankkast, waarbij het geluid kan worden versterkt door een elektrische opnemer. Feitelijk is dit een semi akoestische gitaar, voorbeelden hiervan zijn de Gibson L5 en de Gretsch 6120. Als laatste is er de semi solid, ofwel de semi hollow. Deze semi akoestische gitaar is voorzien van een klankkast, waarin een massief stuk hout is verwerkt. Dit type gitaar zit dan ook precies tussen een solid body en een hollow body in. Een bekend voorbeeld van deze gitaar is de Rickenbacker 360.

Merken elektrische gitaren

Er valt gelukkig veel te kiezen als het gaat om merken. Ibanez bijvoorbeeld, is een bekend Japans gitaarmerk, het bedrijf is onderdeel van de Hoshino Gakki Group, bekend van het drummerk Tama. Al vanaf 1935 bouwt Ibanez gitaren, in het beginstadium waren dit overigens alleen maar Spaanse gitaren. In de jaren zeventig, na de opkomst van Fender met zijn elektrische gitaren, begon ook Ibanez elektrische gitaren te bouwen. In de jaren tachtig werd er intensief samengewerkt met beroemde gitaristen als John Petrucci en Joe Satriani om de gitaren nog beter te ontwikkelen. Een bekende serie gitaren van Ibanez is de RG-serie. Het meest bekend staat Ibanez wel om zijn hollow body gitaren zoals bijvoorbeeld de beroemde George Benson gitaar.
Fender is een wereldberoemd gitaarmerk, afkomstig uit Amerika. In 1946 opgericht door Leo Fender. Aanvankelijk hield het merk zich voornamelijk bezig met versterkers, pas later kwamen hier ook gitaren bij. Beroemd werd het merk door de Stratocaster gitaren die tot in alle hoeken van de wereld werden verkocht. Naast elektrische gitaren worden er door Fender onder andere akoestische gitaren en basgitaren gemaakt.
Yamaha werd opgericht in 1887 door de oprichter Torakusu Yamaha. Het bedrijf werd wereldberoemd door zijn piano’s, later gingen zij pas ook gitaren bouwen. Het merk Richwood brengt ook prima elektrische gitaren voort. Het merk produceert al vanaf 1979 gitaren en is onder andere beroemd geworden vanwege de handgemaakte akoestisch gitaren. Ook Gibson is een bekend gitarenmerk met uitstekende elektrische gitaren in het assortiment.

Aandachtspunten bij aanschaf elektrische gitaar

Voor beginners is er veel keuze op gitaargebied. Belangrijk is om te weten dat je als je begint met het bespelen van de elektrische gitaar, ook een versterker nodig hebt. Het voordeel van een versterker is dat je zelf kunt bepalen wat voor geluid je laat horen met je elektrische gitaar, je bent dus flexibel. Daarnaast is het voordeel van een versterker ook nog eens, dat je een koptelefoon kunt gebruiken om te oefenen. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat je huisgenoten of buren last hebben van je geluid. Als je een elektrische gitaar gaat aanschaffen, zijn er naast een versterker, nog een aantal zaken die je echt nodig hebt om te kunnen spelen. Je hebt namelijk ook een stemapparaat nodig om de gitaar mee te kunnen stemmen en een goede standaard om je gitaar op te zetten. Om goed te kunnen starten is het ook verstandig om een aantal plectra aan te schaffen, waarmee je de snaren kunt bespelen. Ook doe je er goed aan om een setje extra gitaarsnaren in huis te hebben. Breekt er eentje, kun je er snel weer een nieuwe opzetten en kun je weer verder spelen.
Om jouw elektrische gitaar veilig te vervoeren is een gitaartas of gitaarkoffer aan te raden. Handig als je niet alleen thuis, maar ook bijvoorbeeld in een bandje wilt spelen. Met een gitaartas/ gitaarkoffer vervoer je jouw gitaar altijd veilig. Een gitaarband is ook belangrijk om aan te schaffen. Hiermee ben je flexibel en kun je zowel zittend als staand spelen. Ben je van plan om in een later stadium ook in een bandje mee te gaan spelen, dan heb je zeker een gitaarband nodig, dan sta je immers te spelen. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om een effectenpedaal aan te schaffen, dit kan echter ook in een later stadium. Met een dergelijk effectenpedaal, kun je steeds een nieuw effect aan je geluid meegeven. Om te starten heb je deze niet nodig, ben je meer ervaren, dan is het fijn om deze wel te hebben. Ook voor de linkshandige gitarist is er veel keuze op het gebied van elektrische gitaren.

Kopen elektrische gitaar

Als je net begint met elektrisch gitaar spelen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een goedkope gitaar aan te schaffen via Marktplaats. Je kunt hierbij op Marktplaats een selectie maken van het aanbod bij jou in de buurt en als je een geschikte gitaar gevonden hebt, vragen of je even langs kunt komen. Voordat je een elektrische gitaar tweedehands koopt, is het namelijk verstandig om er even op te spelen om te kijken of het instrument wel voldoet aan je eisen. Wil je liever een nieuwe elektrische gitaar kopen dan valt er online ook veel te kiezen. Muziekshop Bax en Bol.com zijn online erg sterk met hun assortiment elektrische gitaren. Het voordeel van een nieuwe elektrische gitaar is dat je er garantie op krijgt. Als er iets mee aan de hand, kun je het instrument weer terugsturen.

Elektrische gitaar beginner set

Het voordeel van een beginner set voor de elektrische gitaar is dat je meteen alles in huis hebt. Je hoeft later geen dingen meer bij te kopen die je gaandeweg toch nodig hebt. Beginnersets worden aangeboden door onder andere muziekshop Bax en Bol.com. Deze sets bestaan meestal onder andere uit de elektrische gitaar, een versterker, gitaarband, verschillende plectra en een gitaartas. Ideaal voor de beginnende gitarist die meteen goed wil starten.

Elektrische gitaar voor een kind kopen

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd starten met een elektrische gitaar. Als kinderen op jonge leeftijd al interesse tonen voor de gitaar, zou je ze al kunnen laten starten met bijvoorbeeld een Ukelele. Een prachtig instrument waar een kind direct op kan spelen. Vanaf ongeveer zeven jaar kan een kind al starten met een elektrische gitaar. Vaak wordt er gekozen om eerst te starten met een Spaanse gitaar, vanwege de nylon snaren en brede hals, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is verstandig om kinderen altijd (online) les te laten nemen zodat het gitaarspelen goed wordt aangeleerd. Voor jonge kinderen tot ongeveer negen jaar is er de 1 / 2 gitaar, een halve gitaar dus. Deze afmeting is ideaal voor kinderen, het zorgt ervoor dat kinderen overal goed bij kunnen en dat ze plezierig kunnen spelen. Tussen negen en twaalf jaar kunnen kinderen spelen op een 3 / 4 gitaar. Vanaf hun twaalfde levensjaar kunnen kinderen qua formaat ook prima uit de voeten op een elektrische gitaar voor volwassenen.

Elektrische akoestische gitaar

Naast een elektrische gitaar, kun je ook kiezen voor een elektrische akoestische gitaar. Dit is een akoestische gitaar die je kunt versterken. Het voordeel van dit type gitaar is dat je de warme klank van een akoestische gitaar combineert met de voordelen van elementen en een versterker. De versterker geeft je namelijk de mogelijkheid om jouw elektrisch akoestische gitaar zo in te stellen zoals jij dit wilt. Het voordeel is ook, dat een akoestische gitaar een klankkast heeft met een uniek geluid dat nu uit te versterken is. Met dit instrument heb je het voordeel dat je er zowel thuis mee kunt spelen zonder versterking, maar ook in een bandje met versterking.

Elektrische basgitaar

Je kunt ook kiezen voor een elektrische basgitaar. Een bijzonder instrument, dat zijn oorsprong kent in de jaren dertig. In deze periode hadden muzikanten de behoefte aan een basgitaar die gemakkelijk te vervoeren was. De contrabas die tot dat moment werd gebruikt, liet mooie basklanken horen, maar was bijna niet te vervoeren, zo groot was het instrument. Als eerste kwam Audiovox Manufacturing Company uit Seatle op de markt met een elektrische basgitaar op de markt, dit werd geen succes. Leo Fender kwam vervolgens ook met een elektrische basgitaar op de markt, deze werd na een trage start wel wereldwijd omarmt. Het grote voordeel is dat je het unieke lage basgeluid kunt versterken, waardoor een elektrische basgitaar bij uitstek geschikt is om als instrument te spelen in een bandje. Het instrument heeft dan ook veel invloed gehad op de popmuziek, jazz en rock.

De 5 beste elektrische gitaren

1. Fazley FST118SB elektrische gitaar sunburst

De beste elektrische gitaar komt uit de etalage van Fazley, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding met een indrukwekkend uiterlijk. De kleurcombinatie sunburst/wit springt direct in het oog, zelfs voor een elektrische gitaar is dit een opvallende verschijning. Voor de body is lindehout gebruikt, een dure houtsoort die normaal gesproken voor gitaren wordt gebruikt in een hogere prijsklasse. Het voordeel van lindehout is dat het heel licht is en een mooie klank voortbrengt. De hardware in de gitaar is van hoog niveau, waarmee je met deze gitaar niet alleen mooie gitaar koopt, maar ook nog eens een hele goede. Drie Fazley single coil-elementen zorgen voor het uitstekende elektrische geluid.

2. Ibanez GRG170DX-BKN Gio elektrische gitaar zwart

Als je net begint met elektrisch gitaar spelen, maar je wilt wel starten met een topgitaar, dan is deze Ibanez absoluut een aanrader. Deze gitaar is voorzien van een element-configuratie waar je veel kanten mee op kunt, handig voor de startende gitarist die veel wil uitproberen. De gitaar behoudt zijn unieke klank, ook als je de volumeknop helemaal opendraait. Dat is fijn als je plannen hebt om in een bandje te gaan spelen, je hoeft nooit bang te zijn dat het geluid minder wordt. Een prima gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

3.TheEdgeStrat

Deze EdgeStrat is gemaakt als eerbetoon aan de gitarist van U2. ‘The Edge’ heeft fans over de hele wereld en deze gitaar is naar hem vernoemd. Deze unieke gitaar is ontworpen in nauwe samenwerking met Fender en dat is te merken ook. De gitaar laat zich gemakkelijk bespelen, handig als je als gitarist veel afwisseling in je spel kwijt wilt kunnen. De klank van de gitaar is breed, waardoor je er meerdere muziekstijlen op kunt spelen. Een gitaar voor de fans van ‘The Edge’, maar zeker ook voor de startende en gevorderde gitarist die wil kunnen beschikken over een topgitaar.

4. FenderPlayerTelecaster

Deze op en top Fender springt direct in het oog door zijn prachtige verschijning. Alles wat Fender te bieden heeft vinden we terug in deze gitaar; kwaliteit, stijl en klasse. De gitaar heeft een klassiek geluid en is breed inzetbaar, handig als je meerdere muziekstijlen wil kunt spelen. De gitaar is prachtig afgewerkt en is qua volume en toon heel precies af te stellen. Een veelzijdige gitaar waarmee je als startende gitarist verwend wordt qua mogelijkheden. Handig om mee te experimenteren zodat je aan de hand van deze topgitaar van Fender je eigen muziekstijl kunt ontwikkelen.

5. Gretsch G5420LH 2016 Black linkshandige elektrische gitaar

Ook voor de linkshandige gitaarspelers valt er op het gebied van de elektrische gitaar veel te kiezen. Zoals deze prachtige elektrische gitaar van Gretsch. De gitaar staat waar Gretsch zelf voor staat; een goede klank, mooie klassieke uitstraling en een uitstekende afwerking. En dat voor een goede prijs/kwaliteitverhouding. De gitaar laat een mooie, heldere klank horen, ook bij hogere volumes. Een gitaar waarmee je dus prima in een bandje mee uit de voeten kunt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je klank onzuiver wordt als er hard gespeeld wordt.