Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Elektrische basgitaar

elektrische basgitaar

In de jaren dertig werd de basgitaar ontwikkeld. De reden hiervan was dat muzikanten behoefte hadden aan een instrument dat gemakkelijk te vervoeren was. Op dat moment had men de beschikking over de contrabas om lage tonen mee te spelen. Dit instrument was echter enorm groot en derhalve lastig om te verplaatsen. In 1936 kwam Audiovox Manufacturing Company uit Seatle als eerste met een elektrische basgitaar, dit was echter geen groot succes. Leo Fender besloot vervolgens om een gitaar op de markt te brengen wat het beste gezien kan worden als een kruising tussen een elektrische gitaar en een contrabas. In 1951 bracht ditzelfde gitaarmerk de Fender Precision op de markt wat tot de dag van nu wordt gezien als de grootvader van alle elektrische basgitaren. Het instrument had een trage start, maar sloeg uiteindelijk wereldwijd enorm aan. Het instrument heeft zeer veel invloed gehad op de popmuziek, maar ook op bijvoorbeeld rock en jazz.

Kenmerken elektrische basgitaar

Wat direct opvalt bij een elektrische basgitaar, is dat het instrument geen klankkast heeft. Een akoestische gitaar heeft dit wel, waardoor dat instrument geen versterking nodig heeft. Dat heeft een elektrische basgitaar dus wel. Het ingebouwde element bij een elektrische basgitaar zorgt ervoor dat de trillingen van de snaren omgezet kunnen worden naar geluid. Om dit goed hoorbaar te maken, wordt de gitaar door middel van kabels aangesloten op een versterker. Deze externe basversterker laat vervolgens het typische, warme basgeluid horen. De gitarist kan zelf het instrument afstellen naar zijn specifieke wensen. Doordat dit instrument te versterken is, leent het zich ook uitstekend om ermee in een band te spelen.

Elektrische basgitaar kopen

Als je dol bent op lage tonen en je houdt van dat typische basgeluid, is het een aanrader om een elektrische basgitaar te kopen. Dit instrument leent zich er bij uitstek voor om mee te spelen in een bandje. Het aansluiten van elektrische basgitaar op een versterker is eenvoudig, je steekt de kabel in de versterker, stelt deze af en spelen maar. Er zijn elektrische basgitaren met vijf snaren, om te starten is het verstandig om te kiezen voor een basgitaar met vier snaren. Er zijn veel soorten elektrische basgitaren te krijgen van bekende gitaarmerken zoals Ibanez en Fender. Ook Fazley heeft prima elektrische basgitaren op de markt gebracht, waaronder de Fazley FTB418BR. Deze gitaar heeft een houten body dat is gemaakt van lindehout. Het instrument heeft een sunburst afwerking en beschikt over twee volumeregelaars. De hals is gemaakt van esdoornhout wat het instrument een unieke klank meegeeft. De beste elektrische basgitaar voor jou is die gitaar de het beste aansluit bij jouw persoonlijke eisen en wensen. Ook hangt dit af wat het budget is waarvoor je een elektrische basgitaar wilt kopen en wat je uiteindelijke doel ermee is. Er zijn veel elektrische basgitaren verkrijgbaar met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding waarop het prima spelen is. Zowel voor beginnende, als ervaren muzikanten.

De 5 beste elektrische basgitaren

1. Ibanez TMB30-BK Talman short scale basgitaar

Door zijn korte hals is deze zwarte elektrische basgitaar van Ibanez prima te bespelen. Een ideale gitaar voor als je start met je eerste elektrische basgitaar. Het instrument leent zich qua geluid prima om soul mee te spelen of sixties muziek. De body is gemaakt van mahoniehout, deze houtsoort geeft het instrument een prima basisgeluid. De hals is van esdoornhout wat terug te horen is in de hoge tonen. De gitaar is prima afgewerkt en heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

2. Fender American Performer Precision Bass Arctic White RW

Als je wilt gaan voor een topinstrument dan is deze Fender waar je naar op zoek bent. Deze vriendelijke geprijsde Fender gitaar is voorzien van veel moderne apparatuur waarmee je het instrument helemaal in kunt stellen zoals jij dit prettig vindt. Doordat je kunt beschikken over twee volumeknoppen heb je eindeloos veel mogelijkheden om jouw persoonlijke sound te laten klinken. Je kunt lage tonen meer volume meegeven of juist de lage. Dit is een echte Fender waarmee jij je unieke basgeluid voort kunt brengen.

3. Ibanez SR300E

Deze elektrische basgitaar van Ibanez geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor maar liefst drie geluidsvarianten. Samen met de 3-bands equalizing van Ibanez Custom Electronics heb je hiermee een ruime keuze aan basgeluiden, waarmee je jouw eigen geluid kunt creëren. Het voordeel hiervan is dat je een ruime keuze aan muziekstijlen aankunt met dit instrument. Deze gitaar heeft een prachtige laklaag en is licht van gewicht. Een stijlvolle elektrische basgitaar die zich gemakkelijk laat vervoeren.

4. Fazley FPB034SB

Deze prachtige bruinwitte Fazley is ideaal voor kinderen tussen de negen en elf jaar oud. Het is namelijk een 3 / 4 formaat die voor kinderen in die leeftijdscategorie prima te bespelen is. Alles is in verhouding gebracht en het unieke basgeluid is prima intact gebleven. Deze gitaar is gemakkelijk te bespelen, daarom is het een uitstekende beginnersgitaar. Het passieve split-coil element zorgt voor de diepe basklanken die je van dit instrument mag verwachten. Gezien zijn afmeting is dit voor volwassenen ook een prima reisgitaar.

5. Fender Vintera Precision Bass

Dit is een Fender gitaar voor de echte liefhebber. De gitaar is gemaakt in de fabriek in Mexico en kent een uitstekende afwerking. Het model is afgeleid van de Fender Precision Bass uit de jaren vijftig en doet hier qua geluid en afwerking niet veel voor onder. Het is een gitaar met een authentiek uiterlijk. Het is een gemakkelijk te bespelen elektrische basgitaar die dat vertrouwde geluid van Fender laat horen. Doordat de gitaar in Mexico is gebouwd en niet in Amerika ligt deze gitaar qua prijs lager dan zijn dan een vergelijkbare gitaar van Fender uit Amerika. Terwijl het geluid en de afwerking identiek is. Een mooie kans om een gitaar aan te schaffen met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.