Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

De beste 25 gitaristen ter wereld

beste gitarist

Wat is het genieten geblazen als je een topgitarist hoort spelen. Of je nu houdt van een gitarist die prachtig akoestisch kan spelen of juist van heavy metal; topgitaristen kunnen je betoveren. Ze stijgen ver boven de gemiddelde gitarist uit en laten zien waarom juist zij bij de absolute wereldtop behoren. In deze top 25 hebben we de beste gitaristen ooit ter wereld voor je op een rijtje gezet.

1. Jimmy Hendrix

Jimmy Hendrix is de onbetwiste nummer één van deze lijst. Zijn prachtige riffs en solo’s zijn ongeëvenaard. Op zijn elektrische gitaar speelde hij ongekende solo’s op onder andere Woodstock en Monterey Pop Festival. Hendrix speelde onder andere in de bands The Isley Brothers en The Jimmy Hendrix Experience. Zijn gitaarpartijen in onder andere Foxy Lady en Voodoo Child maken hem tot de beste gitarist ooit. Een gitarist die indruk maakt op iedere generatie.

2. Brian May

Brian May is technisch gezien van wereldklasse. Bekend als de elektrische gitarist van de band Queen, met bekende nummers als I Want To Break Free en We Will Rock You. May bouwde in de jaren zestig samen met zijn vader de Red Special elektrische gitaar, waarmee hij een unieke sound creëerde.

3. Jimmy Page

Jimmy Page kennen we als gitarist van de band Led Zeppelin. In deze band werd Page één van de meeste invloedrijke rockmuzikanten van de twintigste eeuw. Met zijn elektrische gitaar maakte hij zich onsterfelijk met prachtige gitaarpartijen in Heartbreaker en Stairway To Heaven. Ook speelde hij in de band The Yardbirds. Daarnaast is hij te horen in opnames van The Everly Brothers en The Rolling Stones.

4. Eric Clapton

Eri Clapton speelde ooit in Yardbird, maar werd wereldberoemd door zijn buitengewone gitaarpartijen op de lp Bluesbreakers With Eric Clapton uit 1966. Daarna speelde hij onder andere in de band Cream. Een bekend nummer van Eric Clapton is ‘Wonderfull Tonight’.

5. Paco de Lucia

Paco de Lucia (1947-2014) is een flamencogitarist van buitengewone klasse. Deze Spaanse gitarist wist razendsnelle toonladders te verwerken in zijn adembenemende gitaarspel. Deze flamenco virtuoos begon al op zijn elfde met spelen en wist de wereld vanaf dat moment al te betoveren.

6. Rory Gallagher

Rory Gallagher is een bluesrock muzikant die vooral bekend staat om zijn ongekende live shows. Gallagher speelde onder andere in de band Taste. Zijn lp’s Live in Europe en Irish Tour zijn wereldberoemd, een bekend nummer waarin Gallagher excelleert is A Million Miles Away.

7. Edward Van Halen

Edward Van Halen, ook wel bekend als Eddie Van Halen maakte furore met Van Halen, een band die hij zelf oprichtte. De Nederlander verpletterde de wereld met zijn ‘Eruption’, een kort nummer die verscheen op zijn debuut lp. Van Halen maakte ook internationaal naam door de solo die hij inspeelde op het nummer Beat It van Michael Jackson.

8. Ritchie Blackmore

De eerste seconden van Smoke On The Water zijn wereldberoemd. Deze rockriff werd gespeeld door Ritchie Blackmoor, waarmee hij direct wereldberoemd werd. Blackmoor speelde onder andere in de bands Deep Purple en Rainbow.

9. Jeff Beck

Jeff Beck heeft een originele, unieke gitaarsound waarmee hij wereldberoemd werd. Beck speelde onder andere in The Yardbirds, ook richtte hij zijn eigen band op; The Jeff Beck Group. Het soloalbum Blow by Blow uit 1975 wordt door veel muziekliefhebbers gezien als zijn beste werk. Hier staat onder andere het instrumentale nummer Cause We’ve Ended As Lovers op; een adembenemend mooi nummer waarop Beck laat horen van wereldklasse te zijn.

10. Carlos Santana

Carlos Santana kennen we natuurlijk van de immens populaire band Santana. Carlos Santana werd beroemd door zijn vloeiende, ritmische solo’s, deze zijn te horen in onder andere Samba Pa Ti. Hij nam ook nog een prachtig duo album op met John MC Laughlin in 1973. Ook speelde hij mee op platen van onder ander John Lee Hooker.

11. Slash

Slash kennen we natuurlijk als de topgitarist van de band Guns and Roses. Nummers als November Rain en Patience maakte Slash wereldberoemd. Naast klein, kan Slash ook groots en messcherp spelen zoals in het weergaloze nummer Sweet Child ‘O Mine. Slash speelde onder andere ook in de band Velvet Revolver.

12. Gary Moore

Gary More werd onder andere beroemd vanwege zijn prachtige blues platen uit de jaren negentig. Maar ook speelde Gary Moore weergaloze hardrock op zijn elektrische gitaar. Instrumentale nummers als The Loner maakte hem een gitarist van wereldklasse. Zijn gitaarstijl staat bekend als passievol.

13. John Myung

Myung is een basgitarist van wereldklasse. Hij werd geboren in 1967 in Amerika en richtte zelf de metalband Majesty op, later bleek dat er nog een band was met dezelfde naam en werd de naam omgedoopt tot Dream Theater. Met deze band werd Myung en zijn band wereldwijd beroemd.

14. Keith Richards

Als rockgitarist van The Rolling Stones behaalde Keith Richards grootse successen. Nummers als ‘Satisfaction’ en ‘Paint it black’ werden wereldhits, hierin is het gitaarwerk van Richards duidelijk te horen. De opening van ‘Brown Sugar’ is bijvoorbeeld duidelijk van de hand van Richards, die met zijn alternatieve stemmingen van zijn gitaar, de wereld veroverde.

15.J Mascis

Mascis is de gitarist en zanger van de Amerikaanse band Dinosaur Jr. Eind jaren tachtig brak deze band door met droevig gestemde liedjes. Een bekend nummer is onder ander ‘Freak Scene’. In de liedjes komen ongekend strakke riffs voor, ingespeeld door Mascis. Het maakte hem wereldberoemd.

16. David Gilmour

Gilmour is de gitarist van Pink Floyd. Hij werd hiervoor gevraagd om zijn veelzijdigheid. Gilmour staat erom bekend dat hij veel verschillende stijlen kan spelen. Uiteindelijk ontwikkelde hij bij Pink Floyd juist zijn eigen stijl, wat hem uiteindelijk wereldberoemd maakte. Met gitaarpartijen in onder andere Comfortable Numb werd Gilmour wereldberoemd.

17. Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vauhan staat bekend om zijn gevoelige gitaarspel. Beroemd werd hij door zijn optreden op het Montreux Jazz Festival in 1982. Hier werd hij opgemerkt door onder andere David Bowie, waarvoor Vaughan diverse partijen in mocht spelen. Vaughan bracht eigen platen uit waaronder In Step.

18. Victor Lemote Wooten

Deze bassist werd in 1964 in Amerika geboren. Naast bassist was, ook nog eens een fantastische componist. Maar liefst drie keer werd hij uitgeroepen tot beste bassist van de wereld door Bass Player Magazin. Hij speelde onder andere in de bands Bass Extremes en The Vital Tech Tones.

19. Andrés Segovia

Andrés Segovia leefde van 1893 tot 1987. Hij maakte de gitaar belangrijk binnen het klassieke repertoire. Hij ontdekte vergeten werken en blies deze nieuw leven in met zijn klassieke gitaar. Hij tokkelde met zijn nagels op de klassieke gitaar. Voor die tijd was dat totaal nieuw, hij legde de basis voor de hedendaagse manier van gitaarspelen.

20. Mark Knopfler

Mark Knopfler maakte furore met Dire Straits. Met deze band werd hij wereldberoemd en speelde gitaarpartijen op bijvoorbeeld ‘Sultans of swing’ en ‘Telegraph Road’. Solo was hij ook uiterst succesvol met hits als ‘Sailing to Philadephia’. Een bekend album van hem als solist is Local Hero. Ook speelde hij op nummers van onder andere Bob Dylan en Van Morrisson.

21. Randy Rhoads

Randy Rhoads kwam op het leven op zijn vijfentwintigste levensjaar. Toch liet deze rockgitarist wel al een prachtige erelijst achter. Hij was de gitarist van Ozzy Osbourne en excelleerde op nummers als Crazy Train en Mr. Crowley. Rhoads werd een voorbeeld van metal gitaristen over de hele wereld.

22. Tony Iommi

Tony Iommy verloor twee vingertopjes, maar wist toch uit te groeien tot één van de beste elektrische gitaristen ter wereld. In de band Black Sabbath liet hij horen waarom. Een bekend nummer is The Mob Rules. Iommy liet een diep, zwaar geluid horen met zijn gitaar, waarmee hij zijn eigen stijl ontwikkelde.

23. Steve Vai

Als gitarist van de band Frank Zeppa brak deze virtuoos wereldwijd door. Nog beroemder werd hij doordat hij opgepikt werd door David Lee Roth, die hem binnenbracht bij Whitesnake. Vai bleek een briljante gitarist te zijn die bovendien ook nog eens voor geweldig entertainment kon zorgen. Hij speelde in For The Love Of God één van de mooiste solo’s allertijden.

24. Frank Zappa

Frank Zappa had een zeer veelzijdige stijl, waarmee hij alles kon spelen waar hij maar zin in had. Of het nu modern klassiek was of jazz, Zappa haalde altijd een ongekend hoog niveau. In liedjes als Watermelon in Easter Hay laat Zappa horen van wereldklasse te zijn op zijn elektrische gitaar.

25. Eric Johnson

Binnen de elektrische gitaarwereld heeft Eric Johnson een ongekende reputatie. Hij speelde onder andere in de band Carole King en bracht soloalbums uit als Tones en Venus Isle. Met onnavolgbare solo’s laat Johnson op deze albums zijn ongekende kwaliteiten aan de wereld horen.

Meer dan 50 gitaren
in de aanbieding!

De muziekwinkel van Nederland!