Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

De 10 beroemdste gitaren ter wereld

beroemdste gitaren

Er zijn gitaren die je nooit meer zult vergeten. Vaak bespeelt door een gitaargrootheid die het maximale uit deze gitaar weet te halen, waardoor niet alleen het uiterlijk van de gitaar, maar zeker ook de klank je de rest van je leven bij zal blijven. De tien beroemdste gitaren hebben we voor je op een rijtje gezet.

Top 10 beroemdste gitaren ter wereld

1. Dubbelgitaar Gibson EDS1275 van Jimmy Page

Deze gitaar van Gibson kwam in 1963 op de markt, Jimmy Page maakt het instrument wereldberoemd. De gitarist van Led Zeppelin speelde erop tijdens zijn hoogtijdagen, waardoor de hele wereld kennismaakte met deze bijzondere gitaar. Het bovenste deel van de gitaar heeft twaalf snaren, het onderste deel zes. Lange gitaarsolo’s deed Page bij voorkeur op de onderste helft met de zes snaren. Je kunt de gitaar in actie zien in de Zeppelin-concertfilm The Song Remains The Same.

2. De Fender van Bruce Springsteen

Bruce Springsteen is hondstrouw aan zijn gitaar die hij in 1973 kocht in een gitaarwinkel in New Jersey. Het kocht een gitaar bestaande uit een combinatie van twee Fenders, een Fender Esquire en een Fender Telecaster. Hij betaalde destijds honderdtachtig dollar. Springsteen heeft er vanaf dat moment altijd op gespeeld

3. De Martin akoestische gitaar van Willy Nelson

Hoewel hij op een bepaald moment helemaal versleten was, bleef Willy Nelson toch spelen op zijn Martin gitaar. Het gaf aan hoe verknocht hij aan dit merk en zijn gitaar was. In de klankkast zat zelfs een gapend gat, precies op het punt waarmee hij met plectrums de gitaar bewerkte. Het gaf aan hoe intens hij het instrument bespeelde. De gitaar noemde hij Trigger, vernoemd naar het paard van een cowboyacteur, namelijk Roy Rogers.

4. Prince en zijn Fender Telecaster

Prince speelde talloze, prachtige gitaarsolo’s waarin hij gebruik maakte van verschillende gitaren. Hij speelde onder andere veel op zijn ‘wolkgitaar’, deze gitaar werd vooral beroemd door zijn wereldhit Purple Rain. Deze gitaar staat ook wel bekend onder de naam Cloud. Van deze gitaar had hij meerdere exemplaren, waaronder eentje in de kleur roze. Ook speelde hij veel op een (imitatie) Fender Telecaster voorzien van een luipaardprint.

5. De Jaydee SG van Angus Young

Angus Young kennen we natuurlijk als de gitarist van AC/DC. Deze gitarist is trouw aan Gibson en heeft in de loop der jaren meerder gitaren van dit gitaarmerk bespeelt, met name die uit de SG-series. Zijn unieke Jaydee SG van Gibson, voorzien van bliksemschichten, is een wereldberoemde gitaar geworden. Met deze gitaar treedt Young veel op, tot grote vreugde van gitaarliefhebbers.

6. De Fender van Jimi Hendrix

Jimmy Hendrix speelde tijdens het Monterey Pop Festival op zijn kleurrijke Fender Stratocaster en werd hiermee wereldberoemd. En niet door de manier waarop hij op het instrument speelde, maar omdat hij deze gitaar in de brand stak. Een ongekend moment uit de muziekgeschiedenis. Hij was eerder van plan om de gitaar tijdens dit festival stuk te slaan, maar dat werd die avond al gedaan door Pete Townshend, Hendrix besloot vervolgens om nog een stapje verder te gaan. Jimi Hendrix ging er die avond met de hoofdprijs vandoor.

7. Frankenstrat gitaar van Eddie van Halen

Onze eigen Eddie van Halen staat uiteraard ook in deze top 10. Deze top gitarist van de rockband Van Halen maakte zijn eigen gitaar, namelijk de bekende rode gitaar met de witte en zwarte strepen. Deze gitaar is een combinatie van een Gibson gitaar met een Fender gitaar. Deze twee topmerken op gitaargebied werden gecombineerd, Eddy van Halen maakte vervolgens de gitaar wereldberoemd. Fender besloot in 2007 om deze gitaar na te bouwen en uit te brengen. Dit model, de Frankenstrat, is te koop voor vijfentwintig duizend Dollar.

8. Gibson ES-355 van B.B. King

De bluesheld B.B. King bespeelde bij voorkeur een grote zwarte Gibson gitaar, de Gibson ES-355 om precies te zijn. Liefkozend noemde B.B. King zijn gitaar Lucille, vernoemd naar een meisje waarom ooit een vechtpartij ontstond tijdens een optreden van de bluesheld. Tijdens deze vechtpartij ontstond er vervolgens brand in de zaal. Iedereen moest naar buiten, maar de geliefde Gibson gitaar van B.B. King stond nog binnen. King besloot om de brandende zaal in te gaan om zijn gitaar te redden. Het was hem gelukt. Lucille was geboren.

9. Rinus Gerritsen met zijn Fender Precision

Als basgitarist van de band The Golden Earring werd Rinus Gerritsen wereldberoemd. Zijn dubbelgitaar werd net als hij ook wereldberoemd. Deze dubbelgitaar was een combinatie tussen een Fender Precision en een Danelectro. Het doel van Gerritsen was om een basgitaar te creëren die net zo gemakkelijk te bespelen was als een normale elektrische gitaar. Tot op de dag van vandaag speelt Gerritsen nog op deze gitaar. Als je een bas-solo wilt horen van Gerritsen op deze gitaar, luister dan naar de wereldhit Radar Love.

10. Bo Diddley op zijn sigarenkist

Bo Diddley maakte in de jaren vijftig zijn eigen gitaar zelf en wel van sigarenkisten. Hij werd er wereldberoemd mee. De gitaar was vierkant van vorm en betoverde gitaarliefhebbers over de hele wereld. Van sigarenkisten bouwde hij uiteindelijk maar liefst twaalf gitaren. Het merk Gretsch nam in 1958 het ontwerp over en ging deze produceren, zodat gitaristen over de hele wereld dit instrument ook zelf konden bespelen.