Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Alhambra 4P review

Alhambra-4P-gitaar-283x300

De Alhambra 4P is een gitaar met een prima prijs/kwaliteitverhouding. Een klassieke gitaar die wordt gemaakt in Spanje; een echte Spaanse gitaar dus! Dat maakt deze gitaar misschien ook wel extra bijzonder, dichterbij de klassieke gitaar kun je eigenlijk niet komen. De gebruikte houtsoorten (ceder en palissander) en de nylonsnaren zorgen voor een prachtig, warm geluid. De Alhambra 4P is wat ons betreft gewoon een betaalbare topgitaar met een heerlijk geluid. Verkrijgbaar in de webshops van Dijkman Muziek en Keymusic.

Plus- en minpunten van de Ahambra 4P

Pluspunten

* Prachtig warm geluid
* Kwalitatieve topgitaar in zijn klasse
* Stemvast

Minpunten

* Eenvoudige uitstraling
* Stemmen kost moeite door trage actie van stemmechanieken

Alhambra 4P biedt veel

Een echte Spaanse gitaar bouwen, met een royale, warme klank. Dat zal het doel geweest zijn van de gitaarbouwers van Alhambra. En daar zijn ze maar wat goed in geslaagd. De moderne fabriek van dit gitaarmerk vinden we in ‘Muro de Alcoy’, een klein plaatsje vlakbij Valencia. Begin jaren zestig werd het merk opgericht, de ambachtelijke manier van gitaren bouwen spreekt veel mensen aan die kiezen voor dit Spaanse gitaarmerk. Vanaf de eerste dag bouwt Alhambra gitaren op traditionele wijze, dit doen zij overigens vandaag de dag nog steeds, waarbij ze tegenwoordig ook gebruik maken van moderne houtbewerkingstechnieken. Bij Alhambra luisteren ze goed naar de input van de muzikanten. Goede verbeterpunten worden meegenomen in toekomstige modellen. Wat ons betreft is dat goed te merken in de Alhambra 4P, werkelijk over alles is goed nagedacht. Een gitaar met een uitstekende afwerking, waarbij het bovenblad van massief ceder, palissanderhout voor de zijkanten en nylonsnaren de basis vormen voor de prachtige klank van de gitaar.

Alhambra 4P houtsoorten

Het bovenblad van deze gitaar is gemaakt van massief cederhout. Dit is een houtsoort dat een gebalanceerd, warm geluid voortbrengt. Eigenlijk precies het geluid wat je wilt horen van echte klassieke gitaar. Zeker voor de tokkelaars is dit een uitstekende houtsoort, het geluid van de individuele snaren is namelijk prachtig bij gitaren waarbij het bovenblad is gemaakt van cederhout.

Ook is er palissanderhout gebruikt voor de Alhambra 4P. Een houtsoort dat erom bekend staat dat het snel reageert, je hoort direct terug wat je wilt spelen. Het maakt een instrument krachtig en met name lage tonen komen prima tot zijn recht, dan merken we ook bij het bespelen bij de Alhambra 4P.

Wat deze klassieke gitaar echt uniek maakt is het gebruik van ebbenhout voor de toets. Bij gitaren in deze prijscategorie wordt deze houtsoort namelijk zelden gebruikt. Deze houtsoort is hard en glad, wat het bespelen van een gitaar een stuk plezieriger maakt, dat merken we ook direct bij de Alhambra 4P. Ideaal voor tokkelaars die al verwend worden door de andere houtsoorten op de Alhambra 4P. Met een soepele, gladde toets van ebbenhout wordt gitaarspelen op deze Alhambra 4P echt een feestje. Wat ons wel opvalt is dat het stemmen moeizaam gaat bij deze Spaanse gitaar. Het vergt best wat draaiwerk aan de stemmechanieken voordat je de gitaar uiteindelijk gestemd hebt. Voordeel is dat wel dat de gitaar vervolgens wel stemvast is, waardoor je het weer probleemloos langere tijd kunt bespelen, zonder dat je deze weer opnieuw hoeft te stemmen.

Voor wie is de Alhambra 4P geschikt?

Tijdens het bespelen van de Alhambra 4P kom je echt tot de kern van het klassieke gitaarspel. Een Spaanse gitaar zoals deze van Alhambra is gemaakt voor de gitarist die zichzelf een plezier wil doen. Die wil gaan voor een gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een fantastische klank. Ideaal als je doel is om bijvoorbeeld bij een kampvuur te kunnen spelen. Je kunt de gitaar zonder versterking spelen en hij laat dat typische, kampvuur geluid horen. Als je de gitaar ook wilt gebruiken om in een bandje te gaan spelen kan dit uiteraard ook. Door het plaatsen van een element in de gitaar, kun je ook een klassieke gitaar prima versterken.

Omdat de gitaar in verhouding tot de kwaliteit en klank niet duur is, is het ook een geschikte gitaar voor beginnende gitaristen. Zo start je meteen met een gitaar die je heerlijk kunt bespelen en goed klinkt. Overigens is dit ook een gitaar die je prima ‘voor het leven’ kunt kopen. Daar is de gitaar simpelweg goed genoeg voor. De gebruikte houtsoorten en de uitgebalanceerde klank kunnen er nog wel eens voor zorgen dat je nooit meer een andere gitaar gaat kopen. Voor de tokkelaars is dit ook een aanrader, de soepele, gladde toets gemaakt van ebbenhout nodigt uit om snel en geraffineerd te tokkelen op deze Alhambra 4.

Alhambra 4P kopen

Wat ons betreft is dit een absolute aanrader, zowel voor de beginnende gitarist als voor de gitarist met ervaring. Als je al een aantal jaren gitaar speelt en je bent bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe gitaar met een prachtig geluid, waar je ook op kunt tokkelen, is de Alhambra 4P ook ideaal. Deze gitaar is het bestverkochte model van deze Spaanse gitaarbouwer. Zijn overweldigende geluid en topkwaliteit, zullen zeker een rol hebben gespeeld bij dit succes. En dat is ook onze ervaring, als je erop speelt, begrijp je meteen waarom deze gitaar zo uiterst succesvol is. De gitaar is handgemaakt, waardoor het begrip ‘klassieke gitaar’ nog meer lading krijgt. De gitaar is online verkrijgbaar in de webshops van Dijkman Muziekshop en Keymusic.

Conclusie review Alhambra 4P

Voor wie op zoek is naar een klassieke gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding is de Alhambra 4P de ideale gitaar. In zijn prijsklasse word je als gitarist met deze aankoop echt verwend, de gebruikte houtsoorten zijn uniek in deze prijsklasse. Met name de ebbenhouten toets is bijzonder, dit zorgt voor een harde, soepele hals, waardoor dit instrument voor tokkelaars bij uitstek geschikt is. De gitaar heeft een degelijke, eenvoudige uitstraling. Minpuntje is dat het stemmen veel moeite kost, dit komt doordat de stemmechanieken best wel wat draaiwerk vergen, voordat je de gitaar gestemd hebt. Samenvattend is dit een topgitaar met een prima prijs/kwaliteitverhouding.