Snel gitaar leren spelen? Leer in 22 lessen gitaar spelen via de gitaarles van Koen. Nu voor slechts 77 euro!

Akoestische gitaar

Een akoestische gitaar is een gitaar die zo gemaakt is dat haar klankkast als resonator optreedt waarbij deze een grotere hoeveelheid lucht in beweging brengt dan de snaren zelf kunnen. Hierdoor vergroot uiteraard het geluidsniveau.
akoestische gitaar

Het voordeel van een akoestische gitaar is dat je jezelf kunt begeleiden. Je hoeft het instrument niet aan te sluiten op een versterker, een akoestische gitaar heeft namelijk al zijn eigen klankkast bij zich. De akoestische gitaar werd eeuwen geleden door de Arabieren meegenomen naar Spanje, waar het instrument verder werd ontwikkeld. Aanvankelijk had de akoestische gitaar maar vier snaren, later werd dit uitgebreid naar zes snaren. Het instrument werd steeds populairder en er kwamen ook steeds meer varianten op de markt, zoals de akoestische basgitaar.

Spaanse gitaar en western gitaar

Akoestische gitaren kun je in twee hoofdgroepen verdelen, namelijk de western gitaar en de Spaanse gitaar. De western gitaar kun je herkennen aan de stalen snaren. Dit instrument heeft een heldere, frisse klank en is uitermate geschikt om muziekstijlen zoals pop en blues mee te spelen. De Spaanse gitaar kenmerkt zich door de nylonsnaren, waarmee je een prachtig warm geluid voort kunt brengen. De nylonsnaren zijn gemakkelijk in te drukken, waardoor een Spaanse gitaar ideaal is voor de beginnende gitarist. Met een Spaanse gitaar kun je klassieke muziek spelen, ook is het instrument ideaal om mee te tokkelen.

spaanse gitaar

Akoestische gitaar heeft bijzonder geluid

De akoestische gitaar is voorzien van een klankkast, waardoor de trillingen van de snaren worden omgezet in geluid. De klankkast is gemaakt van hout en is voorzien van één of meerdere klankgaten. Het warme geluid wordt door veel muziekliefhebbers omarmd. Het is ook mogelijk om de akoestische gitaar te versterken, hierbij wordt er gebruik gemaakt van een element waarmee je het volume van de klank harder kunt laten klinken. Hierdoor is het mogelijk om met een bandje mee te spelen. Een semi-akoestische gitaar kan zowel akoestisch als versterkt gespeeld worden, hierdoor ben je altijd flexibel. Je kunt er mee het podium op, maar kun je er net zo lief mee spelen bij het kampvuur zonder versterking. Versterkt en niet versterkt laat een semi akoestische gitaar een prima geluid horen.

Flamenco gitaar

De Flamencogitaar is uitgevonden door de zigeuners. Omdat zij geen geld hadden om een gitaar te kopen, besloten ze om er zelf eentje te bouwen. Zij gebruikte hiervoor de houtsoort cipres, deze houtsoort laat een droog en fel geluid horen, hiermee was de flamencosound geboren. De lichte kleur van het cipreshout is kenmerkend voor een echte flamencogitaar. Beroemde merken van flamencogitaren zijn Cuenca en Takamine. Een flamencogitaar is een akoestische gitaar, waarbij het geluid wordt voortgebracht door het trillen van de snaren, versterkt door de klankkast. Klik hier voor de vijf beste flamencogitaren.

Resonator gitaar

De resonator gitaar is een gitaar die is voorzien van een metalen klankkast, voorzien van resonatoren. Deze kegelvormige resonatoren zorgen ervoor dat deze gitaar een harder en feller geluid voort kan brengen. Resonator gitaren komen voor in geheel metalen uitvoering en in deels hout, deels metaal. De laatste versie brengt een wat warmer geluid voort dan de geheel metalen versie. Een bekende gitarist die de resonator gitaar bespeelt is Mark Knopfler.

resonator gitaar

Elektrische akoestische gitaar

De elektrische akoestische gitaar onderscheidt zich door de ingebouwde toonregeling. Deze wordt normaal gesproken ingebouwd op de schouder van de gitaar. Hiermee kun je deze elektrische akoestische gitaar afstellen zoals jij dit wilt. Op deze gitaar vind je eveneens een uitgang waarmee je door middel van een kabel het instrument aan kan sluiten op een versterker. Veel elektrische akoestische gitaren zijn ook nog eens voorzien van een ingebouwd stemapparaat, wat erg fijn werkt. Dit instrument is ideaal als je mee wilt spelen in een bandje.

elektrische akoestische gitaar

Akoestische basgitaar

Kay Musical Instrument Company uit Chicago bracht de eerste basgitaar op de markt, dit was in de jaren vijftig. Een aantal jaren later werd de basgitaar op grote schaal in productie genomen, dit werd gedaan door Ernie Ball. De achterliggende gedachte was om een basgitaar te ontwikkelen, waarbij de kenmerkende klank van de akoestische gitaar intact zou blijven. De basgitaar heeft vier snaren en kan zeer lage tonen spelen. De akoestische basgitaar is groter dan een akoestische gitaar en is in een bandje vaak een opvallende verschijning. Meestal worden akoestische basgitaren direct voorzien van een element om het instrument ook te kunnen versterken. Het basisgeluid van een akoestische basgitaar is vrij zacht, waardoor het handig is als je het volume wat harder kan zetten. Esdoornhout is een gewilde houtsoort bij akoestische basgitaren, vanwege zijn mooie heldere klank. Mahoniehout vinden we ook veel terug bij akoestische basgitaren, ideaal om een mooie, volle bastonen mee voort te brengen.

akoestische basgitaar

Akoestische gitaar kopen voor beginner

Als je op zoek bent naar een akoestische gitaar voor een kind, hou dan rekening met het formaat. Een volwassen gitaar is voor kinderen namelijk niet geschikt, ze kunnen deze niet goed op schoot nemen en het is lastig om bij de snaren te komen. Dat is precies de reden dat er verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. Voor kinderen in de leeftijdscategorie tot negen jaar is er de 1 / 2 gitaar. Alles is in verhouding waardoor deze gitaren een prima geluid voortbrengen, maar is derhalve ook prima bespeelbaar voor kinderen. Voor kinderen van negen tot elf jaar is er de 3 / 4 gitaar. Ook bij deze gitaar is alles in verhouding en kun je rekenen op een prima bespeelbaarheid. Zowel de 1 / 2 als de 3 / 4 gitaar kunnen overigens ook uitstekend gebruikt worden als reisgitaar. Handig, als je op reis gaat en je wilt onderweg of op je bestemming ook af en toe gitaar kunnen spelen. Dit formaat neemt weinig ruimte in. Kinderen boven de elf jaar die starten met gitaar spelen kunnen al meteen beginnen met een gitaar voor volwassen. Klik hier voor meer informatie over kindergitaren.

Ukelele voor de allerjongste beginners

Als je kind al heel jong interesse begint te krijgen in de akoestische gitaar, dan is er altijd nog de allerkleinste variant van de akoestische gitaar; de ukelele. Deze minigitaar is ideaal voor kinderen vanaf drie jaar. Het instrument laat een prima geluid horen en heeft maar vier snaren. Hiermee kan een kind al snel geluid voortbrengen, waardoor het wordt gestimuleerd om ermee door te gaan.

Wanneer een akoestische gitaar kopen?

Als je ervan houdt om alleen te spelen of om jezelf te kunnen begeleiden, is een akoestische gitaar het ideale instrument voor je. Met een akoestische gitaar kun je bij een kampvuur een liedje voordragen, terwijl je jezelf begeleid. Het instrument leent zich overigens ook prima om samen met anderen te spelen. Denk hierbij aan een bandje, hierbij kun je het beste kiezen voor een semi akoestische gitaar die je kunt versterken. Door het element wat is ingebouwd, kun je zowel akoestisch als versterkt spelen zonder dat dit ten koste gaat van het geluid van je gitaar.

Bekende akoestische gitaarmerken

Er zijn veel grote gitaarmerken actief op de markt. Eentje daarvan is Yamaha. Dit bedrijf werd in 1887 opgericht in Japan door oprichter Torakusu Yamaha. Het bedrijf maakte aanvankelijk alleen piano’s en startte daarna ook met gitaren. Ibanez is eveneens een bekende naam in de gitaarwereld. Het merk is eveneens afkomstig uit Japan en richt zich naast de gitaren zelf, ook op accessoires die met gitaren te maken hebben. Fender is afkomstig uit Amerika en één van de bekendste gitaarmerken ter wereld. In 1946 richtte Leo Fender het bedrijf op, wat zich aanvankelijk bezighield met versterkers. Later werd de naam veranderd in Fender Musical Instruments Corporation. Fender werd wereldberoemd door haar stratocaster gitaren. Fender heeft ook een aantal prachtige akoestische gitaren op de markt gebruikt. Als je kiest voor Fender, dan kies je voor kwaliteit. Klik hier voor meer informatie over Fender akoestische gitaren.

yamaha gitaren

Welke akoestische gitaar past bij mij?

Om de juiste keuze te maken, is het verstandig om door middel van een aantal vragen erachter te komen waar je precies naar op zoek bent. Ben je een beginner? Wil je in een bandje gaan spelen? Wil je zowel akoestisch als versterkt kunnen spelen? Ben je linkshandig of rechtshandig? Wat is het bedrag wat je maximaal uit wilt geven? Allemaal vragen waarbij de antwoorden bepalend zijn voor de keuze voor jouw ideale gitaar. Ben je bijvoorbeeld een beginner, linkshandig, wil je graag in een bandje spelen en heb je een budget van tweehonderd Euro, dan is er heel veel te kiezen. Voor dit bedrag kun je een goede semi akoestische gitaar kopen dat geschikt is voor een linkshandige gitarist. In deze prijsklasse vind je ook gitaren van beroemde gitaarmerken als Fender, Ibanez of Gibson. Als beginnende gitarist doe je er verstandig aan om te kiezen voor een Spaanse gitaar, deze zijn voorzien van nylonsnaren, deze kun je indrukken zonder dat je hier pijnlijke vingers van krijgt. Op een westerngitaar zit een stalen snaren set, dit kan als je net begint met spelen, als pijnlijk worden ervaren.

De 5 beste akoestische gitaren

1. Richwood A-50 Masters Series Grand Auditorium gitaar

Deze gitaar is afkomstig uit de Master Series van Richwood. Deze gitaar is voorzien van een massief mahoniehouten bovenblad, ook de zijkant en achterkant zijn gemaakt van deze houtsoort. Het geeft de gitaar een prachtige klank wat deze Richwood direct uniek maakt. De gitaar is voorzien van bronzen snaren die zich gemakkelijk laten bespelen. Een ideale gitaar voor de beginner, maar zeker ook voor de wat meer ervaren muzikant.

2. Yamaha C40Blii Akoestische Gitaar zwart

Dit is een ideale gitaar voor de beginnende gitarist. Een gitaar van hoge kwaliteit, met een prima klank en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het instrument laat zich vanaf de eerste seconde gemakkelijk bespelen, waardoor je er als starter meteen plezier aan zult beleven. In de gitaar zijn verschillende houtsoorten verwerkt zoals sparrenhout en palissander. Het geeft de gitaar een uniek geluid wat echt past bij de akoestische gitaar.

Yamaha C40BLII akoestische klassieke gitaar zwart

155,00  op voorraad
Bax-shop.nl
sinds september 25, 2020 12:48 pm

De Yamaha C40BLII is een zeer betaalbare 4/4 formaat klassieke gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Deze nylonsnarige akoestische gitaar heeft een sparrenhouten top en een chique hoogglans zwarte lak.

3. Fender CD-60S

Deze Westerngitaar van Fender is gemaakt voor de beginnende gitarist die wil starten met een kwalitatief goede gitaar. Het instrument laat zich gemakkelijk bespelen, daarnaast zie je aan alles dat dit een topgitaar van Fender is. De gitaar is standaard als prima afgesteld, waardoor je er direct mee aan de slag kunt gaan. Het bovenblad is gemaakt van sparenhout, de zijkant en achterkant van mahonie. Deze mix van houtsoorten zorgt voor een uniek akoestisch geluid.

4. LaPaz 001 SB klassieke gitaar Sunburst

Deze akoestische gitaar van LaPaz heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. De nylonsnaren zorgen ervoor dat de beginnende gitarist geen last van zijn vingers zal krijgen in de eerste weken dat hij speelt. De klant is warm en klassiek, precies wat je van een Spaanse gitaar mag verwachten. De Sunburst uitstraling past prima bij deze Spaanse gitaar. Deze LaPaz is ook verkrijgbaar met stalen snaren, deze westernvariant is meer geschikt om bijvoorbeeld popmuziek mee te spelen.

5. Takamine GD20-NS

Dit instrument is door Takamine voorzien van een massief cederhouten bovenblad. Deze houtsoort brengt een heldere, subtiele klank voort, zeker in combinatie met het mahoniehout waar de zijkant en de achterkant van gemaakt is. Deze Takamine is uitstekend afgewerkt en is voorzien van hoogglans, wat de gitaar luxe maakt. Een prima gitaar met een uitstekende afwerking.